Mcdid.nl - It's all about blogging

Overstappen op zonnepanelen?

Wij verbruiken iedere maand flink wat stroom. Toen ik nog alleen woonde viel mijn maandelijkse energierekening wel mee, maar sinds dat Rick bij mij is komen wonen is dit flink gestegen. Rick is een echte ICT’er met een iets uit de hand gelopen hobby qua computers en andere apparatuur. Dit is niet erg, maar het verbruikt wel flink wat stroom, zeker omdat veel apparaten hier in huis continu aanstaan.

Hier zijn we de afgelopen jaren flink op gaan letten, voornamelijk toen we een ‘leuke’ eindrekening kregen van de Nuon. Duur grapje was het toen. Ons maandbedrag hebben we omhoog geschroefd en hoopten het jaar daarna daardoor niets bij te betalen. Maar hoe we er ook op gingen letten, afgelopen jaar hebben we weer een hoge eindafrekening gekregen. Nog twee keer zoveel bij betalen als het jaar daarvoor. Nuon vertelde ons dat wij 2,3 keer zoveel verbruiken als een gemiddeld huishouden. Slik.

Ons maandbedrag is daardoor weer omhoog gegaan en we betalen nu zoveel aan die energiemaatschappij dat we ons sterk afvragen of het niet goedkoper (en milieuvriendelijker) is om over te stappen op zonnepanelen? Geen idee wat dat kost qua installatie, hoe lang het duurt voordat je de kosten eruit hebt gehaald en of het daarna echt zoveel voordeliger is als ze overal zeggen, daar zouden we ons dan maar in moeten verdiepen.

In ieder geval wat internetresearch gedaan naar zonnepanelen en kwam op de zonnepanelen van Velux® uit in de VELUX webshop, het merk waar wij ook onze dakramen van hebben en zeer tevreden over zijn. Ze zeggen dat je er ongeveer 60% op je rekening mee bespaart en het binnen 10 tot 12 jaar terug verdiend moet hebben (aangezien wij 2,3 keer zoveel verbruiken zou het in ons geval dus al iets van vijf jaar zijn?).

Natuurlijk hoeven we niet perse voor de Velux zonnepanelen te gaan, maar die systemen kunnen ook gecombineerd worden met de Velux dakramen die we hebben en dat vind ik wel weer een voordeel. Het enige nadeel kan zijn dat wij niet zoveel schuin dak meer hebben op zolder (aangezien wij een dakkapel hebben) en ik niet weet of er dan voldoende ruimte over is.

Heeft iemand van jullie ervaring met Velux zonnepanelen of andere zonnepanelen en heb je tips voor me waar we op zouden moeten letten? En denk jij dat het echt zoveel voordeliger is voor ons? Misschien maar eens kijken of we iets van een consult aan kunnen vragen, zodat alles ons eens goed duidelijk wordt.

Dit is een advertorial

Wil je reageren? Dat mag!
Zoek een stukje tape uit en plak het er maar bij.

Plak jouw reactie erbij

Mariek 17 september 2012 17:40 uur

Een late reactie maar toch…

De opbrengst van de panelen is niet alleen afhankelijk van een dak gericht op NOZW maar ook op het hellingspercentage van het dak en de kwaliteit van de panelen. Het kan echt een uitkomst bieden. Met 6 panelen kun je je rekening halveren (bij normaal energiegebruik). Als je er meer kwijt kan kun je het overige aan stroom terugleveren aan het net en wordt dit afgetrokken van de maanden waarin je wel nog echt energie afneemt. Al zal dat bij een hoog verbruik zoals bij jullie niet snel lukken. Je hebt wel een aparte meter hiervoor nodig.

Leuk extraatje vind ik dat je je huis in waarde vermeerderd en zo ook de kosten voor een gedeelte terug verdiend mocht je je huis verkopen.

(die 6 panelen passen overigens op een huis met twee dakkappelen)

Beantwoorden
Miranda 13 september 2012 16:02 uur

Ik heb me er eigenlijk nooit in verdiept qua zonnepanelen, ik hoop dat voor jullie zal schelen in de maandelijkse kosten. Als ik zo eens in de straat en in de familie hoor verbruiken wij ook best wel heel veel stroom tegenover andere gezinnen.

Ik werk maar 12 uur pw, dus de dagen dat ik thuis ben staat er ook gewoon een hoop aan, daarbij een bubbelbad en zonnebank dus tja ;-)

Beantwoorden
Billy 12 september 2012 19:05 uur

ik kan bijna niet geloven dat ICT-apparatuur er verantwoordelijk voor is dat jullie verbruik zo hoog ligt, Maris
Apparaten die dienen voor koeling/verwarming zoals koelkasten, kookplaten, wasmachines, droogkasten en aircotoestellen zijn de grootste slokoppen.
Misschien kan je je electriciteitsverbruik eens laten monitoren, zodat je weet waaraan dat hoog verbruik ligt?
Zonnepanelen zijn in België heel populair (geweest), maar wat die in de toekomst aan kosten zullen geven weten weinigen vrees ik…

Beantwoorden
Rick 13 september 2012 10:23 uur

Hahah tjah dat zou je zeggen van wel. Echter als je zo’n 3 high-end computers bijna continue aan hebt staan en een server in de garage de hele dag hebt draaien… Dan is het niet heel vreemd op zich.

Dan komen daar nog de dingen bij die je opnoemt en dan gaat het vrij hard hoor :)

Dat is wel een heel groot verschil zeg! Daarbij moet ik zeggen dat Nuon mij ook altijd weg tegenviel, we hebben nu Eneco. Ben ook erg benieuwd hoe onze jaarrekening uitvalt… Het zal de eerste zijn in dit huis. Woonde voorheen in een oud krakkemikkig tochtig, schimmelig benedenwoningkje in Amsterdam en betaalde 130 euro per maand. Ik ben echt benieuwd of we nu met drie keer zo groot woonoppervlak, overal dubbelglas en supergedelegeerden HR-ketel meer kwijt zijn. Ik denk het eigenlijk niet, maar wie weet? Maar Maris, heeft de energiemaatschappij jullie ook gevraagd naar de gezinssituatie? Want het feit dat jij een fantastische huismoeder bent en kids + volwassene dus bijna altijd thuis ipv op werk en crèche… Dat scheelt ook enorm veel in stookkosten e.d. En hoe is de isolatie in jullie huis?

Beantwoorden
Maris 13 september 2012 11:27 uur

Dat de rekening in ons oude huis zo hoog was verbaasde me niets. Geen dubbelglas, overal tocht, dus flinke stookkosten. Dit huis heeft een thermostaat, overal dubbel glas, super goede isolatie, wij gebruiken waterspaarders op de kranen, dus op zich moet het daar allemaal niet aan liggen. Het verschil met een gemiddeld huishouden is inderdaad dat ik niet werk en altijd thuis ben, daardoor ook wel meer verbruik.

Jemig, dat is wel heel veel zeg!
Wat betreft die servers & belastingaftrek; jullie ontwerpen en hosten toch ook voor mensen? Op die manier zou je een deel van de rekening kunnen aanvallen, met een % dat je krijgt voor de webhosting/design.
Van zonnepanelen heb ik niet zoveel verstand. Eh, helemaal geen bedoel ik.

Beantwoorden
Maris 12 september 2012 12:54 uur

Ja maar dat doen we op een andere server die in een serverpark staat, waar we gewoon maandelijks voor betalen.

Deirdre 12 september 2012 11:38 uur

Toen wij net in onze eengezinswoning kwamen wonen hadden energierekeningen van bijna 300 euro! DIt was omdat we het maandbedrag van de vorige bewoners overnamen, uiteindelijk hebben we dit even volgehouden en in het nieuwe jaar hebben we ons maandbedrag flink verlaagd! Wij hebben ook genoeg computers en spelcomputers draaien in huis maar gelukkig blijft onze rekening te betalen en hoeven we aan het einde van het jaar minimaal bij te betalen.
Misschien een optie om een vrijblijvende offerte aan te vragen bij Velux, dan komen ze langs om te kijken of het kan en hoeveel het zou kosten. Ik ben benieuwd hoe het verder gaat lopen.

Beantwoorden
Maris 12 september 2012 12:01 uur

Ja willen we inderdaad gaan doen. Ook eens met andere aanbieders vergelijken. Ben wel benieuwd of het nou echt zoveel zou gaan schelen op de maandelijkse lasten.

Ann 12 september 2012 09:18 uur

Nee helaas heb ik nog niet echte tips voor je en we hebben zelf ook nog geen ervaring met zonnepanelen, we zijn net zoals jullie ook nog een beetje zoekend.
Wij willen het namelijk ook (samen met de buurman) we zijn er al wel achter gekomen dat er bij onze gemeente geen zonnepanelen mogen aan de voorkant vd huis en dit is juist bij ons het zuiden, beetje tegenvaller voor ons… Tevens moet je ook subsidies voor zonnepanelen in de gaten houden, altijd fijn :)

Beantwoorden
Maris 12 september 2012 12:00 uur

Wat vervelend van de gemeente, dat is inderdaad een tegenvaller. Heb er nog niet eens naar gekeken of onze gemeente het wel accepteert (scheelt wel dat wij een achtertuin hebben op het zuiden, dus bij ons komen de panelen aan de achterkant).

Floor 12 september 2012 09:16 uur

Haha, die Rick!
Maar 2,3 keer zoveel als een normaal huishouden, dat is veel! Wat draait daar allemaal bij jullie in huis ;)
Heb geen ervaring met panelen, maar het is wel een milieuvriendelijke manier om stroom te winnen, zou gewoon eens in gesprek gaan met een bedrijf.

Beantwoorden
Maris 12 september 2012 11:59 uur

Ja erg he, 2.3x zoveel. We hebben veel computers, server, apparatuur dat continu draait. Dat zal niet helpen. We proberen alles nu al wat vaker uit te zetten, maar we zullen nooit een gemiddeld huishouden worden denk ik!

Ramona 12 september 2012 09:09 uur

tip: ook even kijken naar de belasting-aftrekbaarheid.
en kijk voordat je vandaag gaat stemmen even bij het mileubeleid van de verschillende partijen, sommigen pleiten voor subsidies voor zonnepanelen geloof ik.

Beantwoorden
Maris 12 september 2012 11:59 uur

Goede tip, dank je wel!

Toen we de rekening van de Nuon kregen, heb ik uiteraard direct gebeld. Dat was best een leuk gesprek. Ik vroeg de persoon aan de lijn of hij me kon uitleggen waarom mijn rekening zo hoog was. “Ik begrijp wel dat een wietplantage op zolder veel verbruikt, maar dit vind ik wel heel veel”. Dus ik dacht, daar heeft die stijve hark niet van terug. Maar de man aan de andere kant begon te lachen en zei: “Ik hoop dat het een grapje is, want anders was het slimmer geweest om de stroom af te tappen voordat hij bij de meter is…” Hij voegde er wel snel aan toe dat hij hoopte dat niemand hem had gehoord, want dat zou hem z’n baan kosten.

Beantwoorden