Mcdid.nl - It's all about blogging

Container vaker legen

Sinds een paar maanden worden de groene containers in Almere nog maar één keer in de twee weken geleegd. Dit komt door de komst van de blauwe plastic container. De ene week is de groene aan de beurt, de andere week de blauwe. Je zou denken dat dit systeem werkt. Je gaat de helft verplaatsen naar een andere bak, want tegenwoordig heeft bijna alles een plastic verpakking, dus kan je een hele week langer met je bak doen.

Wij zijn een gezin van drie personen, die elke dag alles netjes sorteren. Glas bij glas, papier bij papier, plastic bij plastis, luiers en GFT bij de GFT-kant en de rest uiteraard bij het restafval. Aan het einde van de twee weken gaat de bak bijna niet meer dicht en ben ik de laatste vier dagen echt aan het wachten totdat de bak weer geleegd kan worden, de tuin een keer omspitten kan dus gewoon niet meer, want je kan je tuinafval niet meer kwijt in de container. En wij zijn nog maar met z’n drieën, wat moeten mensen met een gezin van vijf of meer?

Mijn buren brengen steeds zelf zakken naar de zaak of naar het grof vuil, om het daar weg te gooien, omdat ze het echt niet redden. Andere buren gooien hun restafval maar bij de GFT-kant, omdat hun restkant zo snel vol zit en weer andere buren gooien hun restafval maar bij het plastic erbij. Het moet toch ergens naartoe?

Naast het hebben van een volle bak komt er nog iets bij kijken. Wij gooien groente en fruit pas weg zodra het niet goed meer is, anders eet je het wel op. Onze bak staat bij de voordeur in de zon, daar hebben we geen andere plek voor. Je raadt het al, het gaat daar twee weken liggen rotten in de volle zon. Na een week begint het al zo te stinken dat je eigenlijk niet eens meer door de voordeur wil en dat terwijl wij alles al in afgesloten zakken erin doen. Er hangt een zwerm van vliegen en na een tijdje komen er zelfs maden op.Dit is toch vies en betekent toch dat de groene bak te weinig geleegd wordt? Ik snap heus wel waarom deze keuze gemaakt is, maar in de praktijk werkt het niet.

Gisteren heb ik een klacht ingediend bij de Gemeente Almere met de vraag of hier iets aan veranderd kan worden, want dit is echt niet fijn. Veel mensen nemen het maar gewoon voor lief, het is nou eenmaal zo, maar we kunnen er natuurlijk ook gewoon iets aan doen.

Update 27-07-2011
Wij zijn een petitie begonnen. Je kan deze tekenen op Containervakerlegen.nl.

Update 28-07-2011
Bij Omroep Flevoland op de radio geweest. Hoor hier het radioverslag.

Update 05-08-2011
Bij omroep Flevoland op de site.

Update 05-08-2011
Gesprek gehad met Stadsreiniging Almere. Lees hier meer.

Wil je reageren? Dat mag!
Zoek een stukje tape uit en plak het er maar bij.

Plak jouw reactie erbij

Kevin 4 juli 2012 20:50 uur

Ik vroeg me af, aangezien ik net een bromvlieg ter grootte van een mus van me knie afsloeg of ze nog wat aan die bakken willen gaan doen? Eventueel wil ik ook wel zelf mijn bak komen legen in de tuin van de gene die dit bedacht heeft…?

Beantwoorden
Mitchel 11 juni 2012 02:05 uur

alhoewel een pasjes systeem mensen toch niet tegenhoud hun troep naast de oid te zetten :(

Beantwoorden
Mitchel 11 juni 2012 02:03 uur

wat mij dood irriteert is dat de oid`s (Ondergronds Inzamelings depot)
bestemd zijn voor mensen die geen duobak hebben
nu zie ik dus mensen met busjes aan komen rijden hun vuil dumpen
(inclusief grofvuil) en de boel maar laten vervuilen eromheen
en ik kan steeds maar weer met me vuilniszakken terug de flat in omdat de mensen
die er helemaal niets te zoeken hebben ook al hun zooi erin gooien
omdat de duobak te weinig ruimte bied… nu laten mensen ook gewoon hun zakken ernaast staan die vervolgens opengetrokken worden door katten,vogels e.d nog maar te zwijgen over de muizen en ratten die ze aantrekken. zou wel beter zijn als de systemen met een pasje geactiveerd kunnen worden zodat niet iedereen toegang heeft tot deze depots en ook niet van andere woonwijken speciaal naar een oid hier in de wijk rijden om hun troep kwijt te kunnen
maar hier lijkt de gemeente ook niet echt gehoor aan te geven. er zou veel meer controle moeten zijn in dit gebied maar een milieu inspecteur heb ik hier nog nooit aangetroffen
om eens te kijken waar toch al die zakken en overige bende vandaan komt die midden in de nacht gedumpt worden NAAST de oid

Beantwoorden
Frank 4 juni 2012 16:33 uur

Allereerst, wij hebben geen probleem met het huidige ophaalschema. Met ons gezin van 2 volwassenen en 1 kind krijgen wij de duobak niet vol in 2 weken. De plasticbak gaat 1 keer in de maand op de hoek. Wij waren al begonnen met plastic scheiden voordat we de bak kregen. Ik kan me wel voorstellen dat grote gezinnen hier wel problemen mee hebben. Het zou eerlijker zijn dat je gaat betalen voor elke keer dat je je bak laat legen. Dit zou gecontroleerd kunnen worden d.m.v. een barcode op de bak die gescant wordt door de vuilophaler. Zo kan je zelf beslissen hoe vaak je je bak laat legen.
Ik moet hier nog wel even kwijt dat ik me wel enorm erger aan mensen die menen dat ze hun zakken dan maar bij mij in de bak kunnen gooien of hun zakken naast de bakken zetten die vervolgens niet worden meegenomen. Deze zakken worden daarna niet meer gehaald door de betreffende mensen en blijven bij mij voor de deur liggen!
Wij gooien ook alles in de gft bak in gesloten plastic zakken en hebben nooit last van maden, nu hebben wij ook niet veel vleesafval en juist dat trekt vliegen aan.

Beantwoorden
Levino Schrederhof 2 juni 2012 14:29 uur

Hoi Maris

Het gaat er om dat tot vorig jaar er gewoon regulier gemaaid werd bij ons achter . Wij wonen aan de bosrand , de huizenblokken zijn gesitueerd als een U , in vergelijking met anderen hofjes , dat gesitueerd is in een vierkant . Nu heeft de gemeente wegens bezuinigingen besloten dat er bij ons maar 3 keer per jaar geklepeld/gemaaid word. Ik heb tot twee keer de Hr Proen ( supervisor buitenteam) van de gemeente gesproken , bij ons achter word niet gezien als hofje . Belachelijk ik vroeg wat is dan ? Ik melde de Hr Proen dat er veel kleine kinderen woonde in de desbetreffende huizenblokken bij ons die allemaal spelen bij ons achter op de grasveldejes en het voor ons wel degelijk ons hofje is, ook woont er een vrouw met een gehandicapt kindje dat alleen kan kruipen , en die moet dus door gras kruipen wat 30 a 40 cm hoog staat.De gemeente verwacht dus dat al die kleine kinderen een doorgaande weg oversteken met alle gevolgen van dien, laatst waren er 3 kinderen 2 uur zoek omdat ze niet kunnen spelen bij ons achter , de politie wilde al uitrukken voor een zoekactie….de kleintjes zijn dan ook uit ouderlijke zicht, beetje eng met al die gekken tegenwoordig. Dat is wat de gemeente verwacht met het bezuinigings beleid..Ook staan de grasvelden bij ons gesitueerd als honden uitlaatzone , de hele Gouwen laat hier zijn hond poepen..onbegrijpelijk…wij laten het er niet bij zitten en zullen dan ook via alle mogelijke middelen het proberen te wijzigen..dus als iemand tips heeft..zijn die van harte welkom.
De Hr Proen wilt ook geen naam prijsgeven van de opzichter die over dit besluit gaat, de Hr Proen geeft aan dat hij alles geprobeerd heeft in vergaderingen maar dat ze er niet aan willen. Nu moeten we via omwegen proberen om de besluiten te veranderen…hantekeningen , wijkregisseur…sjonge sjonge..wat een bureaucratie….

Beantwoorden
Levino Schrederhof 30 mei 2012 19:54 uur

Kan iemand mijn vertellen hoe ik een online petitie maak, en zijn er misschien mensen die hier gereageerd hebben ten behoeve van de containers..interesse hebben om een petitie te tekenen omtrent de bezuinigingen van de groenvoorzieningen en met name het grasmaaien en het zwerfvuil..Ik heb in een eerder bericht hier het er al over gehad..Ik ben al 4 weken in de weer met de gemeente Almere om ons speelhofje gemaaid te krijgen om de 2 weken..De gemeente heeft vanwege bezuinigingen het maaibeleid aangepast. , waardoor een hoop grasvelden speelhofjes en velden niet meer intensief gemaaid worden maar3 a 4 keer per jaar geklepeld worden , klepelen is met zo,n grote tractor al het hoog gegroeide groen met de franse slag weghakken. Ik heb al geklaagd dat vanwege de bezuinigingen kinderen in ons blok niet meer kunnen spelen , de leefbaarheid voor kleine kinderen word hierdoor verstoord. De gemeente Almere verwacht dat kleine kinderen en dan praat ik over kinderen van 4 a 5 jaar maar een wegoversteken om te spelen op een veldje dat door de gemeente aangewezen is aldoende speelhofje/veld , met alle gevolgen van dien , ook spelen je kleine kinderen dan niet meer in ouderlijke zicht. Ook het aangezicht word er in Almere niet beter op , de gemeente laat het aangezicht verloederen , behalve bij belangrijke doorvoer routes want dat word keurig bij gehouden voor mensen die als ze voor het eerst in Almere komen denken , wat een keurige stad., totdat je de wijken in gaat. En wat te denken van onze gemeente belastingen , wel innen maar geen onderhoud…Laat mij weten wat u hiervan vind , samen sta je sterker dan alleen.

Beantwoorden
Maris 30 mei 2012 20:12 uur

Hoi Levino,

Ik ben een petitie begonnen tegen het vaker legen van de duocontainers in Almere. Ik heb een site gemaakt, containervakerlegen.nl, heb daar een formulier gemaakt met invoervelden die voor een petitie nodig waren en gebruikte het IP-adres als handtekening.

Via de kranten wat bekendheid gekregen voor de petitie. Binnen twee weken hadden we 2500 handtekeningen, maar deze waren helaas niet geldig, aangezien een IP-adres toch niet hetzelfde is als een handtekening. Het droeg wel bij aan het verhaal.

Ik heb na een afspraak met de raadsgriffie besloten dat het een burgeractiviteit werd, hiervoor had ik 50 handtekening nodig (geschreven). Even de straat af geweest, waren zo verzameld. Daarna voorgedragen op de politieke markt, waar dit besproken werd.

Maar, dit is in de tussentijd een jaar geleden en er is nog steeds geen besluit genomen. Dus ga er maar vanuit dat het een HEEL lang proces gaat worden.

Hier bij ons op het hofje wordt ook gemaaid met een grote tractor, maar we hebben geen last van te hoog gras, waardoor onze kinderen er niet kunnen spelen. Succes met de petitie, hopelijk bereik je er iets mee. Mocht je nog wat willen weten, dan weet je me te vinden!

E.L. Meijer 24 oktober 2011 11:55 uur

Volgens mij is dit heel simpel op te lossen door het rooster gewoon om te draaien, dus de blauwe
container om de twee weken en de groen iedere week.
Moet toch niet zo moeilijk zijn voor de Gemeente Almere om dit uit te voeren, overigens is het mij nog
geen enkele keer gelukt om de blauwe container vol te krijgen, ik denk dat 1 keer per maand al genoeg is.

Er is van te voren dus niet over nagedacht, ik zit nu constant me een overvolle groene container dus ik denk dat ik mijn blauwe container ook maar ga gebruiken voor ander afval.

Het kan weer eens niet in Almere.

Beantwoorden
Angelo 9 september 2011 11:35 uur

Zijn er nog ontwikkelingen?, zonde dat de site er een tijd uit lag, dat kostte toch wel stemmen

Beantwoorden
Angelo 4 september 2011 00:18 uur

Zijn er nog ontwikkelingen?, zonde dat de site er een tijd uit lag, dat kostte toch wel stemmen.

Beantwoorden
Kees van der Steen 31 augustus 2011 10:38 uur

Vanmorgen (31 augustus 2011) stonden er ineens twee mensen, van de gemeente Almere neem ik aan, in gele hesjes de inhoud van de Groene Alvalbakken bij mij voor de deur te inspecteren?
En ze maakten aantekeningen in een kladblok.
Het was een oudere blonde vrouw en een jonge man met een baardje.
Wat ik graag zou willen weten is of dit mensen waren van de afdeling Stadsreiniging of mensen van het stadhuis (ambtenaren) of misschien zelfs wel mensen uit de lokale politiek van Almere?
Ik probeerde een gesprek met ze aan te knopen maar ik kwam er niet achter voor welk bedrijfsonderdeel van de gemeente Almere zij dit bakkenonderzoek uitvoerden.
Ze hadden geen zin om een discussie aan te gaan.
Terwijl ik direct in het begin van het door mij gestarte gesprek met de opmerking begon dat ik weet dat de beslissing om slechts 2x per maand de Groene Afvalbakken te legen bij B&W + gemeenteraad ligt dus ook het eventuele terugdraaien darvan.
Wie weet hier meer van?

Beantwoorden
Patrick 17 augustus 2011 19:23 uur

Almere is, wat vuil betreft, een asociale gemeente. Niet reageren op verzoeken voor extra container; Container vergeten te legen (nu 2x achter elkaar); Ook niet even langs komen om alsnog te legen. Voor producten en dergelijke hebben we de ombudsman, waar kunnen we naar toe om te klagen over het vuil
beleid van de gemeente….

Beantwoorden
Van Beek 16 augustus 2011 22:24 uur

Arthur, de moraalridder…. Zucht… Hoelang kun je je kop in het zand steken?

Beantwoorden
Hans 16 augustus 2011 22:42 uur

@van Beek, deze man probeert in ieder geval de andere kant ook in beeld te brengen, daar is op zich niets mis mee.

Van Beek 18 augustus 2011 20:00 uur

Klopt, jammer dat het alleen de verkeerde kant is…

Rene 16 augustus 2011 19:24 uur

http://www.almere.nl/leven_en_werken/milieu_en_beheer/content/_rp_kolom1-1_elementId/1_1832955Extra afvalbak nodig?31-01-2011Duobakken op een rijtje Met het apart inzamelen van plastic is ook het inzamelschema aangepast. De ene week wordt de container voor het plastic afval geleegd, de andere week de duobak voor restafval en het bioafval. Door de aparte inzameling van plastic, houdt u veel minder restafval over. Heeft u toch te weinig ruimte in de duobak, dan is soms een extra bak mogelijk.Extra biobakHeeft u veel bioafval, dan is het mogelijk een extra biobak te krijgen. Deze wordt op verzoek gratis verstrekt aan:
• huishoudens met een tuin van minimaal 500m², of een kleinere tuin met veel onderhoud
• huishoudens met meerdere kinderen in de luiers
• huishoudens met meerdere kleine knaagdieren als huisdier
• huishoudens die te maken hebben met medische problematiek als thuisdialyse of incontinentie.
Extra duobakHeeft u veel restafval, dan is het bij uitzondering mogelijk een extra duobak te krijgen. Deze is beschikbaar voor huishoudens van meer dan 4 personen (op basis van uw inschrijving bij de gemeente).
OverlegIn persoonlijk overleg met Stadsreiniging wordt vastgesteld welk soort afvalbak in uw geval het beste is. U kunt hiervoor bellen met 14 036 of mailen naar info@almere.nl.

Beantwoorden
Henry 16 augustus 2011 19:48 uur

Het kan in Almere…..

Kees van der Steen 16 augustus 2011 12:49 uur

Laat ik dan nog duidelijker zijn Arthur!
Hoeveel mensen gaan er DAADWERKELIJK stemmen bij gemeenteraadsverkiezingen?
58,8 % mijnheer Arthur.
Hoeveel huishoudens wonen in flats (HEBBEN GEEN GROENE en BLAUWE CONTAINERS)
Hoeveel Almeerse burgers kijken geen lokaal nieuws en lezen geen lokale huis aan huis blaadjes?
Hoeveel Almeerders balen ook niet van het 2x per maand legen van de Groen Containers maar
verdommen het om een petitie te tekenen?
Mijn buren, zowel de linker als de rechter balen ook van de stank en van de maden en strontvliegen maar mijn buren balen NOG MEER van politiek en zijn derhalve niet van zins om aan dit soort akties mee te doen om voor hen moverende redenen.
Maar ze ergeren zich wel groen en geel aaan de stank, maden en strontvliegen.
Voorts erger ik mij mateloos dat Almeerse ambtenaren die slecht politiek genomen beslissingen moeten uitvoeren op voorhand tegen Almeerse klagende burgers zeggen dat deze beslissing om 2x per maand de Groene Container, ondanks alle bezwaren en akties als deze, toch niet worden teruggedraaid.
Dat is voor je beurt praten.
De politiek beslist uiteindelijk.
En de politiek kan ook beslissen om deze onzinnige beslissing van eind 2010 om de Groen Container nog maar slechts 2x per maand te legen zal worden teruggedraaid.
En wat zegt mij 3%? 3% waarvan?
.
Ruim 2000 Almeerse gezinnen hebben inmiddels, zwart op wit, kenbaar gemaakt, NIET met 2x per maand legen van Groene Containers te kunnen leven.

Beantwoorden
Arthur 16 augustus 2011 19:38 uur

Nog een paar….. hoeveel huishoudens nemen niet de moeite hun afval goed te scheiden?
Hoeveel huishoudens hebben een probleem met het betalen van de kosten van afval?
Hoeveel huishoudens zijn zich niet bewust van hun eigen verantwoordelijkheid bij het afvoeren van hun eigen afval?
Hoeveel huishoudens zetten hun container uit de zon?
Hoeveel huishoudens produceren meer dan alleen huis, tuin en keukenafval?
Hoeveel smoezen zijn er nodig voordat je tot inzicht komt?
Hoeveel huishoudens maken hun container niet schoon waardoor deze gaat stinken?
Hoeveel huishoudens doen GFT in een daarvoor bestemde GFT zak zodat het niet gaan stinken en er geen ongedierte bij komt?Even doorgaan nog?

Kees van der Steen 17 augustus 2011 00:29 uur

Ja ga maar door met dat onzinnige verhaal van je en leer ook eens GOED lezen.Alle ”volgens jouw domme klagers” ZETTEN HUN GROENE CONTAINER niet in de ZON,
Alle “volgens jouw domme klagers” maken hun Groene Containers al schoon, meerdere doen dat zelfs met chemicalien.
Alle “volgens jouw domme klagers” verpakken hun organisch afval al in plastic zakjes
Alle ” volgens jouw domme klagers” rijden al meerdere malen per twee weken naar een van de afvalperrons in Almere.DENK JE NU WERKELIJK DAT MENSEN eerst gaan KLAGEN en dan pas naar oplossingen gaan zoeken en dus gewoon in de stank gaan zitten omdat ze dat leuk vinden?Nee Arthur alle ” volgens jouw domme klagers” balen ervan dat ze nu opeens, sinds de invoering van het nieuwe ophaalbeleid last hebben van maden en groene fluoriserende strontvliegen.
Mensen zijn niet dom zoals jij stelt. Maar mensen zijn het wel GOED ZAT om in de stank te zitten dankzij een lakse lokale overheid die alleen maar aan zichzelf denkt en niet aan het leefgenot van haar bevolking.
Rij ook eens langs de diverse centrale vuilophaal plaatsen bij b.v.flats en winkels!!!
Daar is het laat in de avond een komen en gaan van mensen die onder bescherming van de nacht hun vuil wat ze niet meer in de Groene Container kunnen plaatsen, omdat die container reeds vol is, gaan dumpen.
Hopen tuinafval zie je ook steeds meer in het openbare groen liggen omdat de huishoudens de GFT kant van de Groen Container ook hard nodig hebben voor ander afval i.v.m. ruimte tekort door het slechts 2x per maand legen.Als jij Arthur en de lokale Almeerse gemeente politiek hun kop in het zand blijven steken zal deze discussie alleen maar groter en groter worden en een permanente status gaan krijgen in Almere.
Ik weet dat de mensen van stadsreiniging hopen dat het snel kouder gaat worden want dan krijg je waarschijnlijk minder maden en vliegen. MAAR DE STANK BLIJFT!!!
En een volgend jaar als het weer warmer gaat worden dan barst de discussie i.v.m. maden en groene fluoriserende strontvliegen in een NOG HEVIGERE VORM weer los!!!Want ondanks, bakken schoonmaken, goed afvalscheiden, etensresten verpakken in plastic zakjes,
de Groene Container niet in de zon zetten, een paar keer per twee weken een uitstapje maken naar een van de afvalperrons om het afval wat niet meer in de bak past daar af te leveren blijft het een waardeloze regeling om de Groene Afvalcontainers nog maar 2x per maand te legen.En al moet ik honderden E-mails en brieven schrijven naar burgemeesters, wethouders, gemeenteraadsleden, politieke partijen, kranten en andere media in Almere en Flevoland, ik zal niet rusten tot er weer 1x per week mijn Groen Container word leeg gemaakt.De blauwe kan wel 1x per maand wat mij betreft zelfs wel 1x in de zes weken.En het gezeur (heel, heel makkelijk) dat het weer duurder zal gaan worden bij het weer instellen van 1x per week legen van de Groene Container is op zijn Hollands gezegd gewoon gelul!
Waarom gelul? Omdat een van de motivaties naast het afvalscheiden is dat het NU allemaal goedkoper is. (Zie de brief van de heer Wilders, STADSREINIGING Almere, die alle Almeerse huishoudens begin 2011 hebben ontvangen)Welnu als het goedkoper is dan wil ik geld terug van mijn 323 Euro die ik en mijn vrouw per jaar betalen voor het ophalen en verwerken van het afval.
Geld terug krijgen is natuurlijk een lachertje want dat gebeurt never nooit niet.Ik hoef ook geen geld terug wat ik wel wil is dat de Groene Container 1x per week geleegd word.

Van Beek 18 augustus 2011 20:05 uur

Bij jouw verhaal, dan… ;)

chantal 18 augustus 2011 17:38 uur

Nee, daar ben ik het niet mee eens. Waar ik eerst woonde, moest ik 2,50 betalen per huisvuilzak betalen die ik zelf weg bracht naar het containerperron (en dat was 10 jaar geleden). Ik ging verhuizen en de zolder opruimen … je wil niet weten wat me dat gekost heeft! En nee, de reinigingsrechten/belastig was er niet minder om.

Van Beek 18 augustus 2011 20:02 uur

Sluit ik me helemaal bij aan, Kees!!

Patrick 17 augustus 2011 19:27 uur

Waarom worden argumenten als smoezen gezien, Almere is gewoon een klote gemeente als het op vuil aan komt.

Henry 18 augustus 2011 13:18 uur

Lost een hoop van je argumenten en irritatie op!http://www.almere.nl/leven_en_werken/milieu_en_beheer/content/_rp_kolom1-1_elementId/1_1832955Extra biobakHeeft u veel bioafval, dan is het mogelijk een extra biobak te krijgen. Deze wordt op verzoek gratis verstrekt aan:
• huishoudens met een tuin van minimaal 500m², of een kleinere tuin met veel onderhoud
• huishoudens met meerdere kinderen in de luiers
• huishoudens met meerdere kleine knaagdieren als huisdier
• huishoudens die te maken hebben met medische problematiek als thuisdialyse of incontinentie.
Extra duobakHeeft u veel restafval, dan is het bij uitzondering mogelijk een extra duobak te krijgen. Deze is beschikbaar voor huishoudens van meer dan 4 personen (op basis van uw inschrijving bij de gemeente).
OverlegIn persoonlijk overleg met Stadsreiniging wordt vastgesteld welk soort afvalbak in uw geval het beste is. U kunt hiervoor bellen met 14 036 of mailen naar info@almere.nl.

ron 16 augustus 2011 11:54 uur

n.a.v. arthur,
in dat geval zitten we dus niet op 3 % op basis van 75.000 huishoudens maar op 9 % want je moet het mogelijk betrekken op de 23.000 huishoudens die er nu ervaring mee hebben. Waarheid zal wel in midden liggen. Maar …. dat vind ik bepaald niet weinig als je bedenkt dat er ook niet tekenaars zijn die wel het probleem hebben.

Beantwoorden
Rob 16 augustus 2011 13:18 uur

@ron,hier moet ik u (deels) gelijk geven. Ik was inderdaad uitgegaan van een totaal van 75.000 huishoudens, maar even vergeten dat er ook mensen in flats wonen die geen duobak voor de deur hebben staan. Volgens de gemeente zijn er 58.340 plastic bakken in gebruik (op 21-04-2011). Als we daarmee gaan rekenen komen we op een percentage van 3,9%.

Arthur 16 augustus 2011 10:33 uur

19 november 2010: Een voorbeeld voor andere gemeentenVorige week donderdag was het de Dag van de Duurzaamheid. Er was een leuk programma met de opening van het eerste oplaadpunt voor elektrische fietsen en scooters in het stadhuis, een markt waar Almeerders kennis konden nemen van elkaars lokale duurzame initiatieven en daarnaast was in Almere de finish van de Elfstedentocht voor elektronisch vervoer. Het begrip ‘duurzaamheid’ leeft nog niet erg onder de mensen. Het blijft lastig om uit te leggen wat er precies onder duurzaamheid wordt verstaan. Het is ook zo’n groot en afstandelijk woord. Maar weet dat u al volop uw steentje bijdraagt! Want, toevallig op dezelfde dag, heeft de gemeente Almere de ‘Kunststof Aanmoedigingsprijs’ ontvangen. Wij zijn een voorbeeld voor andere gemeenten voor het inzamelen van plastic verpakkingen.We zijn nog maar net begonnen en het is nu al een succes! Toen de stadsreiniging een paar weken geleden voor het eerst de plasticbakken leegde, haalde ze een hoeveelheid op die overeenkomt met 30 kg per huishouden per jaar. Na een paar weken was dit gewicht aan plastic opgelopen tot 55 kg. Daarmee zijn we nu al topper van Nederland. Maar het kan nog beter als we beseffen dat een gemiddeld huishouden per jaar zo’n 100 kg plastic weggooit. De uitgifte van de plasticbakken gaat verder. Er zijn nu 23.000 plasticbakken uitgedeeld. Dat zijn er volgend jaar maart 60.000.Ik vind het fantastisch dat we zo vooruitlopen. En u doet het ook voor uw eigen portemonnee. Want als we allemaal ons afval scheiden, kunnen de reinigingskosten omlaag.Geplaatst door Annemarie Jorritsma Moraal van dit verhaal, klagers, informeer bij onze burgemeester aan te tonen dat de kosten ook werkelijk omlaag gaan en wat het effect is als we niet gescheiden inzamelen.

Beantwoorden
Kees van der Steen 16 augustus 2011 11:05 uur

Er is geen moraal van dit verhaal!
Allemaal loze kreten.
Allemaal aannames vooraf!
Alleen maar jezelf op de borst slaan en de voordelen aanprijzen.
De nadelen, ongedierte zoals maden en strontvliegen en stank daar rep je niet over.
Je hebt het alleen over her “enorme voordeel???”
Nu bijna 3/4 jaar na de invoering van het 2x per maand ledigen van de Groene Container zou het heel
“fair” zijn en getuigen van realiteit als de gemeente Almere, op zijn minst, een gedegen evaluatie en tevredenheidsonderzoek zou instellen onder alle Almeerse huisgezinnen.Gewoon een brief van de heer Wilders (hoogste ambtenaar bij de gemeente Almere die over de Stadsreiniging gaat) aan alle huisgezinnen in Almere net zoals toen werd gemeld dat er werd overgegaan op slechts 2x per maand legen van de Groene Container alle huishoudens ook een brief kregen van de gemeente.
En dan via een enquete op internet de meningen van Almeerse huisgezinnen peilen over het nieuwe vuil ophaal beleid ingaande begin 2011.

Arthur 16 augustus 2011 11:53 uur

Ga nu eens eerst kijken wat je zelf kunt doen aan het probleem. Schuif het niet door naar de gemeente. Zoals elders te lezen valt heeft blijkbaar maar zo’n 3% van de Almeerders dit probleem.

Jan 14 augustus 2011 14:34 uur

Ik heb een relatief kleine tuin.
Als ik naast 3 bakken ook nog een composthoop in mijn tuin moet plaatsen moet maken blijft er er weinig van over. (Hoewel ik nu vaak ook een hoop troep heb liggen wat niet in de duobak past.)
Toen de duobak iedere week werd geleegd was het soms al lastig met het tuinafval.
Maar 1x per twee weken een halve bak met tuinafval gaat echt niet.
Als alternatief zie ik mijn tuin veranderen. Dus minder beplanting en geen groene afscheiding naar de buren maar een kaal stenen muurtje.
Een vreemd neveneffect van dit ophaalsysteem wat beter voor het milieu zou zijn..

Beantwoorden
peter 13 augustus 2011 12:12 uur

Ik kan mij niet vinden in de oproep tot sabotage en burgerlijke ongehoorzaamheid, zoals door enkelen hier uitgesproken wordt. De rekening voor dat gedrag komt tenslotte ook bij de belastingbetaler terecht.
Ook lijkt het me naïef om het probleem te ontkennen terwijl nu al zo’n 2000 mensen de petitie ondertekend hebben.
Ik wacht rustig af wat het effect van de petitie is, met dank aan de initiatiefneemster.

Beantwoorden
Kees van der Steen 13 augustus 2011 10:59 uur

gecorrigeerde versie.Die jongens en meisjes van de STADSREINIGING en van de afdeling voorlichting van de gemeente Almere zijn niet de instanties die er voor kunnen zorgen dat deze onzinnige beslissing uit 2010 om de Groen Containers nog maar 2x per maand te legen zal worden teruggedraaid.
Die bevoegdheid ligt bij B&W (Burgemeester en Wethouders) en bij de Gemeenteraad (die het beleid van B&W moet controleren)Dus ter vergelijking:
B&W = lokale reging van Almere
Gemeenteraad = lokale Tweede Kamer van Almere.De verantwoordelijke wethouder voor o.a. STADSREINIGING is Berdien Steunenberg als ik goed ben ingelicht.
Dus alle mensen die willen dat de vuilophaal weer terug gaat naar 1x per week moeten NIET zijn bij de ambtenaren van STADSREINIGING maar bij Mevr. Jorritsma, Mevr. Steunenberg en bij de politieke partijen die zitting hebben in de gemeenteraad van de gemeente Almere.
Mensen benaderen van de afdeling STADSREINIGING (Hr.L.Meents) en van de afdeling VOORLICHTING heeft dus in dit stadium geen zin.
.
Tevens vestig ik een IEDER die problemen heeft met het slechts 2x legen van de Groen Container per maand op de mogelijkheid om via http://www.almere.nl, doorclicken “Direct naar de gemeente”, om een DIGITAAL KLACHTENFORMULIER in te vullen.
De gemeente heeft dan de plicht (dat staat er tenminste) om iedere klacht serieus te onderzoeken en binnen max.10 weken met een antwoord te komen.
Ik stel voor dat wij (de klagers) dit allemaal massaal gaan doen.
Ik heb het al gedaan.Dus: 1) de lokale Almeerse politiek bestoken met onze klachten omtrent de vuilophaal.
2) massaal allemaal een DIGITALE KLACHT indienen over het legen van de Groene Containere, slechts 2x per maand.
3) als dat allemaal niet werkt dan is er altijd nog de weg van de burgerlijke ongehoorzaamheid b.v.
om gewoon ook de blauwe container vol te gaan storten met tuinafval, organisch afval en restafval of
in het uiterste geval (ludiek protest) voor aanvang van een gemeenteraadsvergadering op een donderdagavond ons afval, wat niet meer in de Groene Afvalcontainer past te storten in de hal van het stadhuis.
Dus i.p.v. rijden naar het afvalperron van Stadsreiniging dan rijden (gecoordineerd)naar de hal van het stadhuis.
.
Volgens mij is het nog altijd zo dat de gemeente er is voor de burgers en NIET dat de burgers er zijn voor de gemeente!

Beantwoorden
Kees van der Steen 13 augustus 2011 10:52 uur

Die jongens en meisjes van de STADSREINIGING en de afdeling voorlichting van de gemeente Almere zijn niet de instanties die er voor kunnen zorgen dat deze onzinnige beslissing in 2010 om de Groen Containers nog maar 2x per maand te legen wordt teruggedraaid.
Die bevoegdheid ligt bij B&W (Burgemeester en Wethouders) en bij de Gemeenteraad (die het beleid van B&W moet controleren.
Dus ter vergelijking:
B&W = lokale reging in Almere
Gemeenteraad – lokale Tweede Kamer in Almere
De verantwoordelijke wethouder voor o.a. STADSREINIGING is Berdien Steunenberg als ik goed ben ingelicht.
Dus alle mensen die willen dat de vuilophaal weer gaat naar 1x per week moeten NIET zijn bij STADSREINIGING maar bij Mevr. Jorritsma, Mevr. Steunenberg en bij de politieke partijen die zitting hebben in de gemeenteraad van de gemeenta Almere.
Mensen benaderen van de afdeling STADSREINIGING (Hr.L.Meents) en van de afdeling VOORLICHTING.
.
Tevens vestig ik een IEDER die problemen heeft met het slechts 2x legen van de Groen Container per maand om via http://www.almere.nl doorclicken “Direct naar de gemeente” om een DIGITAAL KLACHTENFORMULIER in te vullen.
De gemeente heeft dan de plicht (dat staat er tenminste) om iedere klacht serieus te onderzoeken en binnen max.10 weken met een antwoord te komen.
Ik stel voor dat wij (de klagers) dit allemaal massaal gaan doen.
Ik heb het al gedaan.Dus: 1) de lokale Almeerse politiek bestoken
2) massaal allemaal een DIGITALE KLACHT indienen
3) als dat allemaal niet werkt dan is er altijd nog de weg van burgerl;ijke ongehoorzaamheid b.v.
om gewoon ook de blauwe container vol te storten met tuinafval, organisch afval en restafval of
in het uiterste geval (ludiek protest) voor aanvang van een gemeenteraadsvergadering op een donderdagavond ons afval wat niet meer in de Groene Afvalcontainer past te storten in de hal van het stadhuis.
Dus i.p.v. rijden naar het afvalperron van Stadsreiniging naar de hal van het stadhuis.
.
Volgens mij is het nog altijd zo dat de gemeente er is voor de burgers en NIET dat de burgers er zijn voor de gemeente!

Beantwoorden
Van Beek 12 augustus 2011 21:06 uur

Wat ik vreemd vind is dat de gemeente, naast de vele klachten, niet meldt dat er een stijging is van verkeerd gebruik van de bakken. Ook ik gooi de GFT kant vol, zonder dat er een mooie rode of gele kaart wordt uitgedeeld. Sterker nog, mijn buren doen al jaren het afval aan de verkeerde kant zonder consequenties. Zoals bekend gaat alle afval normaal en GFT, op één hoop. Wie houdt nou wie in de maling?Ik stel trouwens ook voor dat Henry lekker zijn grote bek dicht houdt… Geitenwollensokdrager…

Beantwoorden
Henry 15 augustus 2011 22:52 uur

Geachte heer van Beek, Uw taalgebruik geeft exact aan waar de schoen wringt, en dat is fatsoen. Andere meningen of feiten zijn blijkbaar niet ter zake doende. Het is wel heel simpel te stellen dat alles op een berg gaat, dat ontslaat u toch niet van gewenst gedrag met betrekking tot het scheiden van afval. Als uw buren en niet juist mee omgaat is het een reden het daar op aan te spreken en dit niet aan de gemeente over te laten met rode en gele kaarten. Het is geen voetbalwedstijd!!! En o ja, ik kleed mij heel modern en maar ben mij zeer bewust van eigen verantwoordelijkheid. Of dat nou zo geitenwollesokkerig is? Wen er maar aan dat Nederland de komende jaren meer zelf de schouders onder de problemen moet zetten. Ook ik zie GFT bakken met restafval, maar deze verantwoordelijkheid ligt NIET bij de gemeente en past zeer goed bij het type van gebruiker. Wat heeft uw bericht overigens met de frequentie van het aantal malen legen van doen?

Van Beek 16 augustus 2011 22:26 uur

Zucht…

Roos 12 augustus 2011 11:06 uur

Ongeveer 4 weken geleden heb ik een brief geschreven naar de Gemeente Almere over het ophalen van de duobakken. De stank en de vliegen en maden die ik heb en dat ik mijn container alleen in de voortuin kan zetten op het zuidwesten. Ik heb geen achterom, dus geen schaduw bij zonnig weer.
VORIGE WEEK HEB IK DE HEER HARM VAN DE STADSREINIGING GEMEENTE ALMERE GESPROKEN, n.a.v. mijn brief. Hij vertelde me het volgende: De gemeente Almere is niet van plan om het ophaalschema van eens per 2 weken legen van de duobakken terug te draaien. Het kost te veel geld om dit terug te draaien en is te grote operatie. Er is destijds voor het ophalen van eens in de twee weken gekozen en dit blijft gehandhaafd, vertelde hij me. De Almeerders moeten er maar aan wennen dat zij hun afval beter scheiden, waardoor ze toch uitkomen met de duobak. Met betrekking tot de stank, vliegen en maden zei hij me, dat ik er zelf voor moet zorgen dat ik mijn bak dan maar schoon moet houden of een soort afdakje maak, dat mijn bak in de schaduw staat. De bakkenwassers zijn nu met vakantie in de zomerperiode. Als ik vind dat mijn bak vies is of stinkt moet ik zelf de bak met maden schoonmaken, aldus de heer Harm van de gemeente Almere.
Ik hoop toch dat ondanks de stellige uitspraken van de heer Harm, dat de gemeente Almere weer wekelijks de duobakken komt legen, want zo kan het niet blijven. Gelukkig is het deze zomer tot op heden niet echt warm, maar ik voor zie veel ongedierte en stankoverlast bij mooi zonnig weer. En wat dacht je van het zwerfvuil wat je steeds meer langs de kant van de weg en bij containers ziet liggen.

Beantwoorden
Roonald Dienaar 11 augustus 2011 22:48 uur

Als het wat warmer wordt stinken de bakken een uur in de wind. De bakken kunnen vaak na 8 a 9 dagen niet eens meer dicht en dat zorgt vooro zwerf vuil. En nou moet de gemeente niet komen aanzetten met het smoesje dat wij verkeerd afval scheiden.
De bakken zijn verkeerd gescheiden en daardoor zijn de compartimenten veel te klein geworden.
Maar ja, dat begrijpt een raadslid of burger meester niet…die hebben daar immers nooit iets mee te maken…voelen ze zich zelf te goed voor.

Beantwoorden
Henry 12 augustus 2011 15:08 uur

Geen smoes, gewoon beter scheiden. Zie mijn eerdere reactie hierboven!

Henry 15 augustus 2011 10:10 uur

Het slaat werkelijk nergens op hier een politieke kleur aan te verbinden. Doet niet ter zake.
Feit is dat wij met vijf personen wel met de ruimte en frequentie uit de voeten kunnen.
Betekend dat als iedereen zijn best doet, de kosten kunnen blijven als ze nu zijn, en
niet hoger wanneer de frequentie omhoog gaat.

Henry 15 augustus 2011 10:17 uur

Als ik iets lees ven tegenstrijdigheid, dan zijn jullie dat wel! Als we allemaal iets meer
ons best doen is de hele petitie niet nodig. Vooralsnog gaat het hier om een klein
percentage van de Almeerse bevolking. Ofwel moeten we weer extra kosten maken voor
kleine doelgroep die te besodemieterd is zijn probleem zelf op te lossen?Buiten de bakken en de frequentie zijn er 3 recyclingperrons, dus kom je tekort, even de
moeite nemen dit zelf te regelen. Overigens gaat het om het stellen van een voorbeeld naar de andere. Het kan wel!

Rob 15 augustus 2011 11:32 uur

Op dit moment zijn er 2247 handtekeningen geplaatst. Op een totaal van 75000 huishoudens maakt dat 3% van de Almeerse bevolking. Henry heeft dus gelijk als hij zegt dat het om een klein percentage van de bevolking gaat. De raad zal dit onderwerp ongetwijfeld gaan bespreken maar dat ze het beleid gaan aanpassen lijkt me heel sterk.

ron 16 augustus 2011 11:46 uur

reactie op Rob,
natuurlijk gaat het maar om een beperkte groep maar als er nu reeds 3 % de petitie heeft getekend dan is de groep dus heel veel groter dan 3 % want de meeste mensen tekenen toch nooit een petitie (zeker niet een afstandelijke op internet) of weten niet eens af van het bestaan van deze petitie of denken het veranderd toch niks.

Rob 16 augustus 2011 13:11 uur

@ronOm met de woorden van Kees van der Steen te spreken: Allemaal aannames.En dan heb ik nog een aanname: de andere 97% geen probleem met het huidige ophaalbeleid

Ronald Dienaar 15 augustus 2011 22:45 uur

Hmmm, ik zit er blijkbaar niet ver naast aan de reactie te zien. Als ik u beledigt heb dan biedt ik oprecht mijn excuus aan. Het is niet mijn bedoeling iemand te kwetsen.
Wat de kosten betreft: Almere is erg duur op dit gebied en zijn de kosten oneerlijk en onevenredig verdeeld.
Voor ons is het een feit dat wij niet uit de voeten kunnen met deze quota en met ons nog velen.
Ik denk dat wij een blijvend verschil van menig hebben.Met vriendelijke groet

Henry 16 augustus 2011 10:19 uur

Beste Ronald, U behoord inderdaad tot de 3% die het niet voor elkaar krijgt. Als je op de ophaaldag langs de containers loopt is dat ongeveer een gelijk percentage als hier klagers zijn
die zeggen het niet te redden. 97% van Almere krijgt het dus wel voor elkaar.
Nog even een tip tegen de stank. regelmatig de bak laten schoonmaken door de bakkenwasservice of zelf regelmatig de bak schoonmaken. Moet heel Almere straks meer geld gaan betalen omdat een klein percentage die het niet red mocht de gemeente besluiten de frequentie naar aanleiding
van deze petitie te verhogen? Is dat redelijk? Een aantal individuele problemen verheffen
tot gemeenschappelijk probleem? Het ophalen van het vuil is geen service maar een gemeenschappelijke probleem waar ieder zijn steentje aan bij moet dragen!
Vergeleken bij andere gemeenten betalen we gemiddeld genomen een redelijk bedrag.

ron 16 augustus 2011 11:39 uur

de bakkenwasser helpt daar niet tegen.
ik heb nog nooit mijn bak gewassen en mijn bak stinkt niet of nauwelijks.
de aard van het vuil zorgt voor de stank.

Ronald Dienaar 12 augustus 2011 15:28 uur

Wij zijn ook met twee personen en huisdieren (katten, dus kattebak afval).
Betalen dus meer voor deze ‘service’ dan een gezin met vijf personen.
Heel veel mensen kunnen het niet redden met deze ophaal frequentie, dat u. Henri, dat wel kan vind ik bewonderings waardig. Wij hebben ook van die mensen in de straat, maar ik vind wel regelmatig zakken van die mensen in mijn bak. Zo kan ik het ook. Typische VVD houding, als ik het maar red en de andere kunnen doodvallen.
Henri, sommige mensen kunnen hun bak niet uit de zon zetten, vervelend dat de huizen zo gebouwd zijn, afbreken dan maar?
Wij hebben er alles aangedaan, en experts graadpleegd hoe wij het wel zouden kunnen redden (experts van de Gemeente Amsterdam) en die hebben ook geen antwoord.
Ik vind de conclusie dat u het allemaal goed doet (nou ja, met drie kinderen heb je ook wat meer arbeidskracht, toch?) en de rest fout een beetje voorbarig.
Als ik het alleen niet zou redden dan kan je inderdaad vraagtekens bij mijn gedrag en handelswijze zetten… maar ik ben niet alleen, helaas niet.

Kees van der Steen 13 augustus 2011 14:26 uur

Als je alleen hier maar schrijft om de moraal van de mensen die hier schrijven, met veel persoonlijke ervaringen hoe het mis gaat, naar beneden te halen, OPZOUTEN.
Of het gaat je niet om de “zaak” maar alleen maar om tegendraads te zijn.

ron 16 augustus 2011 11:39 uur

de bakkenwasser helpt daar niet tegen.
ik heb nog nooit mijn bak gewassen en mijn bak stinkt niet of nauwelijks.
de aard van het vuil zorgt voor de stank.

Maris 17 augustus 2011 10:18 uur

Zullen we stoppen met deze discussie? Het is duidelijk dat jullie het niet eens zijn met elkaar en ik vind het fijn om te horen dat jullie geen probleem hebben met de ruimte van de duobak. Er zijn genoeg mensen, waaronder ik, die alles scheiden zoals het moet maar het toch niet redden. Zullen we niet elkaar gaan beledigen en uitspraken gaan doen van “Jij dat het niet goed?”, ik neem aan dat niemand zomaar gaat klagen zonder eerst van alles geprobeerd te hebben. Uiteraard kan ik alleen voor mezelf spreken en weet ik dat dit het geval is.

Maris 17 augustus 2011 10:18 uur

Zullen we stoppen met deze discussie? Het is duidelijk dat jullie het niet eens zijn met elkaar en ik vind het fijn om te horen dat jullie geen probleem hebben met de ruimte van de duobak. Er zijn genoeg mensen, waaronder ik, die alles scheiden zoals het moet maar het toch niet redden. Zullen we niet elkaar gaan beledigen en uitspraken gaan doen van “Jij dat het niet goed?”, ik neem aan dat niemand zomaar gaat klagen zonder eerst van alles geprobeerd te hebben. Uiteraard kan ik alleen voor mezelf spreken en weet ik dat dit het geval is.

Henry 11 augustus 2011 11:51 uur

En oh ja. 2 persoons huishoudens die de groene bak in twee weken vol krijgen doen toch echt iets niet goed met het scheiden van afval. Waarom redden wij het wel met 5 personen? Door het papier, karton, glas, plastic en tuinafval te scheiden!!!

Beantwoorden
Henry 11 augustus 2011 11:49 uur

Vroeger werd het huisvuil ook maar een per week opgehaald en zat het vaak in plastic zakken die werden opengescheurd door huisdieren die thuis blijkbaar niet verzorgt werden en de straat op werden getrapt. Ook toen had je gelijkwaardige problemen. Om nu de gemeente er weer mee op te zadelen en de kosten voor de belastingbetaler direct in negatieve zin te beïnvloeden vindt ik een slechte zaak. Mochten de kosten naar aanleiding van deze actie stijgen stel ik een nieuwe petitie voor dat deze door de klagers wordt opgebracht. Wij, een gezin van 5 personen en huisdieren (die binnen vertoeven) kunnen prima uit met de frequentie en zetten de bak uit de zon. Etensresten doen we in biologisch afbreekbare zakken, Scheelt overlast van ongedierte. Hand in eigen boezem en niet afschuiven heet dat. Eigen verantwoordelijkheid! Zouden meer mensen moeten doen te beginnen met alle klagers op deze pagina.

Beantwoorden
Machteld 11 augustus 2011 11:06 uur

Wat een goed initiatief is dit! Ook ik kamp met een 2-persoonshuishouden en een tuin met dit probleem. Het gewone afval doen wij al jaren in het biobak gedeelte. Nu met de komst van de plastic container staat die 2 weken leeg te staan terwijl de groene overvol is. En gebruiken we de plastic bak als tijdelijke opslag voor het restafval in zakken. Vliegen zijn er ook vooral in de zomermaanden. En ook al is de container schoon gemaakt. Sluit mij aan bij de vorige reactie. Eens in de 4 weken voor de blauwe bak is meer dan voldoende.

Beantwoorden
Peter 10 augustus 2011 21:14 uur

Ik had in juni al de volgende email aan de gemeente reiniging verstuurd, maar nog geen antwoord ontvangen:“Sinds enige tijd wordt het afval gescheiden opgehaald in blauwe en groene bakken.
Dit vind ik een goede zaak.De blauwe bak is echter niet zo gauw vol als de groene.
Mijn voorstel zou zijn om de blauwe bak eens in de maand te legen en de groene de andere weken van de maand.Is dit een idee?Met vriendelijke groet,”

Beantwoorden
ron 16 augustus 2011 11:35 uur

dan was ik je al voor.
3 maal groen 1 maal blauw

gerda 10 augustus 2011 20:51 uur

Doe alles al in doorzichtige zakjes maar op een gegeven moment gaat het toch stinken. Voorheen had ik nooit last van stank en vliegen maar nu de bak zo weinig wordt geleegd steeds meer vliegen!!

Beantwoorden
M2d@rt 10 augustus 2011 15:39 uur

Zojuist petitie getekend, 1900e! Een extra container komen we niet voor in aanmerking en zou ik ook niet willen, ik heb maar plaats voor twee stuks lelijke plastic kliko’s. Oplossing is dus inderdaad gewoon weer 1 x per week legen (klinkt zo simpel).Overigens kiezen sommige mensen in de stripheldenbuurt er voor om het teveel aan restafval te dumpen bij de gezamenlijke glas en papier inzamelplaats, met een enorm smerige puinhoop tot gevolg die door een combinatie van nieuwgierige katten en de wind verspreid wordt door de hele wijk.Oftewel TOP, ga zo door, lekker bezig en dank voor het initiatief!

Beantwoorden
peter 10 augustus 2011 15:17 uur

Totdat de gemeente hun dwaling inziet werken de volgende oplossingen goed voor mij:Maden ontstaan doordat vliegen eitjes op rauw vlees leggen.
Ik zorg er nu voor dat er geen rauw vlees in de GFT bak terecht komt, vleesresten bak of kook ik eerst even voordat ze de bak in gaan.( Mijn kat is gek op vers rauw hart maar soms eet ie niet alles op, kieskeurig dier !.) Sinds dien heb ik geen maden probleem meer.De ‘geur’ die ontstaat in de GFT bak heb ik weten te voorkomen door het afval dagelijks te besproeien met een plantenspuit gevuld met bleekwater. Het chloorgas dat daardoor in de bak hangt ontsmet en voorkomt stank en insecten.

Beantwoorden
Ronald Dienaar 11 augustus 2011 22:52 uur

Goede oplossing.
Maar de bakken zijn er voor het milleu gekomen, door chloor te gebruiken vervuil je het milleu en ook het extra braden van rauw vlees kost extra energie en is dus extra belastend voor het milleu. Het beruchte paard achter de beruchte wagen dus….maar ja, wat moet je anders? Op zich een creatieve oplossing maar die wel wat vervelende bijwerkingen heeft.

Irma Rijpkema 10 augustus 2011 14:13 uur

Ik heb meestal geen probleem met de inhoud maar wel met de vliegen die afkomen op het etensafval, ondanks alle maatregelen die we treffen. Verder denk ik dat een tussenevaluatie wel op zijn plaats is. Ik denk namelijk dat de papier en plasticbakken minder frequent opgehaald hoeven te worden. Onder de grond is een oplossing maar dan moet dit ook wel mogelijk zijn (waterpeil bijvoorbeeld).

Beantwoorden
ron 10 augustus 2011 14:12 uur

Ik rij nu idd veel vaker naar de Steiger. ik wacht daar soms zeer lang en het kost me veel tijd.
terug van vakantie met een gemeiste ophaaldag en een overwoekerde tuin op dit momenet even weer naar de steiger. Is al die steiger ritjes zo goed voor milieu (extra km , kwartier stationair of 10 keer starten)

Beantwoorden
Peter 16 augustus 2011 10:23 uur

Op de fiets gaan???

Rob 16 augustus 2011 13:05 uur

Dan maak je toch een afspraak met de gemeente, komen ze je tuinafval voor je deur ophalen.

ron 16 augustus 2011 11:32 uur

ja hoor, dat ik daar niet aan heb gedacht. ik stop het voortaan in een boterhamzakje dan past het in mijn fietstas

Peter 16 augustus 2011 12:00 uur

Ga je lopend voor mij part. Niemand zegt dat je het vuil met de auto MOET brengen,
dus de gebruikte argumenten m.b.t. het milieu slaan nergens op! Gemiste ophaaldag? Eigen verantwoordelijkheid. Iedere week op dezelfde dag, dus niet te missen.Het zijn allemaal smoesjes om maar geen eigen verantwoordelijkheid te moeten nemen en het door te schuiven naar de gemeente. En de gemeente? Dat zijn wij allemaal. P.s. als het in een boterham zakje past, misschien een idee aan de buren te vragen of het er bij hen nog bij mag?

ron 16 augustus 2011 12:50 uur

Denk je nou werkelijk dat ik voor iets wat ik met de fiets mee zou kunnen nemen in de rij ga staan?
Het gaat natuurlijk om zaken die met de fiets niet lukken.
Maar blijkbaar ben jij niet menselijk bent want verantwoordelijkheid of niet ….maar vergeten is en blijft – bij mij menselijk.
verantwoordelijkheid neem ik wel degelijk want ik gooi het niet op straat, laat men klep niet wijd open staan maar ga in de rij staan bij de steiger.
Het is flauw om het af te doen met smoesjes. Smoesjes had je op school en dat waren leugens en bewust laks gedrag. daar is hier geen sprake van.
ook “de gemeente dat zijn wij” slaat nergens op.
Het is de ‘gemeente als overheid’ die een beslissing neemt tot 1 maal per 14 dagen.
Aan de ‘gemeente als alle burgers’ is dit niets gevraagd.
Dat is niet hetzelfde.

ron 10 augustus 2011 14:09 uur

Er wordt door de gemeente gesteld dat je nu minder afval hebt en dus evenzo veel meer ruimte door de aparte plasticbak maar in feite is dit maar voor een heel klein deel waar.
1. ik doe minimaal 6 weken met een plasticbak en dan is hij nog steeds niet vol.(terwijl ik echt alles erin doe)
2. plastic tussen plastic drukt niet in elkaar dus 1 bak plastic is in de praktijk misschien maar een zesde als datzelfde plastic tussen ander zwaarder afval zou zitten. De hardere plastic bakjes werden gevuld met ander vuil dus nam voorheen amper extra ruimte in beslag. per saldo dus per 6 weken = 1/6 bak per week. x 1/6 als het tussen ander vuil zou zitten is dus 1/36 e bak aan ruimtewinst. Zelfs met 1/18 e is het toch geen wonder dat veel mensen problemen krijgen met een halvering van het ophalen.

Beantwoorden
Claudine 10 augustus 2011 13:11 uur

Ik heb getekend maar deels niet omdat mijn container te klein is want meestal heb ik geen problemen maar wel met het groen. Als je een tuin hebt kun je al het groenafval niet kwijt. Ik heb begrepen dat op een gegeven moment de bakken worden geruild naar een gewone bak en een groenbak

Beantwoorden

Wordt het niet eens tijd, dat alle containers van de straat gaan.1e het is geen gezicht
waarom niet kan ik 10 punten opnoemen maar doe dit niet hier
2e stank overlast – vliegen enzWordt het niet eens tijd, dat het onder de grond gaat, net als in Almere – Haven Centrum is toch te belachelijk voor woorden dat deze hele kermis – bak 1 – bak 2 – bak 3 – wanneer komt bak 4 ?? voor de deuren
Plus, wat het allemaal niet kost !!Gemeente Almere doe je best, ga voor een andere oplossing – zodat het zicht van Almere wel verbetert niet verpaupert, want dat is nu wel het geval Gemeente ! Jullie kunnen Beter, zoals het staat – in Almere Kan Het – laat het dan ook zien

Beantwoorden
Rob 10 augustus 2011 10:10 uur

Daar ben ik het helemaal mee eens.

Kees van der Steen 8 augustus 2011 02:17 uur

Gewoon volhouden deze actie en niet gaan berusten naar aanleiding van slappe praatjes van mensen van de afdeling Stadsreiniging v/d gemeente Almere.
Die mensen bij stadsreiniging zijn gewoon ONDERKNUPPELS en maken het beleid NIET!!!
Het beleid wordt gemaakt door Burgemeester en Wethouders (B&W) + de gemeenteraad.
Welnu deze dames en heren zijn zeker tot het eind van augustus nog met vakantie.
Het heeft ECHT HELEMAAL geen zin om met ambtenaren van de stadsreiniging v/d gemeente Almere in discussie te gaan!1) De burgemeester moet persoonlijk benaderd worden!
2) De wethouder die stadsreiniging in zijn of haar portefeuille heeft moet benaderd worden)
3) De POLITIEKE PARTIJEN die in Almere vertegenwoordigd zijn in de gemeenteraad moeten benaderd worden. En dan met name de FRACTIEVOORZITTERS en de gemeenteraadsleden in de diverse politieke partijen die STADSREINIGING in hun portefeuille hebben.Ik stel voor om deze drie instanties een ultimatum te stellen tot b.v. eind Augustus 2011.
Als dan nog niet door de verantwoordelijke wethouder is besloten om de GROEN CONTAINER weer 1x
per week te laten ledigen dan moeten wij, de burgers van Almere, overgaan tot burgerlijke ongehoorzaamheidAls eerste gaan we dan “MASSAAL” gewoon OOK de blauwe container gebruiken voor ORGANISCH en RESTAFVAL.Ook beveel ik de mogelijkheid aan om via een gezamenlijke actie b.v. op een donderdag voor aanvang van de gemeenteraad i.p.v. naar het afval perron te rijden met afval wat niet meer in de Groene Container past dan te rijden naar de hal van het stadhuis om daar in de hal al ons overtollige afval wat niet meer in de Groene Container past te storten.

Beantwoorden
zoishet 7 augustus 2011 18:31 uur

Wat natuurlijk voor die duurbetaalde raamambtenaren te ver gezocht is, is de volgende (gratis) oplossing van het probleem:
De blauwe plasticbak wordt de restafvalbak. De duobak is voor plastic en groenafval.
En verder uiteraard elke week legen……

Beantwoorden
peter 7 augustus 2011 13:09 uur

Ik heb het niet eens met de kritiek op het inzamelen van plastics.
De gebruiksaanwijzing bij de blauwe bak is wat simpel maar het gaat om recyclebaar PP (polypropeen) en PE (polyetheen). Deze kunststoffen kunnen vrijwel oneindig in nieuwe producten gevormd worden.
Tot enige jaren geleden werd er door de supermarkten en voedingsindustrie ook veel PVC gebruikt wat niet recyclebaar is in combinatie met PP en PE, daarom werkte de kringloop tot nu toe niet goed en werden er grijs/bruine verkeerspaaltjes van geperst.
De supermarkten zijn inmiddels vrijwel geheel overgegaan op transparant (zonder kleurstoffen dus) PP en PE, ook draagtassen e.d. worden u van PP en PE gemaakt.
Na het versnipperen wordt het spul gewassen met gerecycled water en daarna in granulaat geperst.
Deze processen besparen veel energie, geld en grondstoffen !
Het is jammer dat de gemeente die informatie niet geeft en ook niet wijst op de tekens en symbolen die op de diverse kunststoffen staan zodat het nog steeds kan gebeuren dat er PVC in de blauwe bak terecht komt.

Beantwoorden
Ron 7 augustus 2011 12:46 uur

Aan afval scheiden wat de groene bak betreft doe ik al niet meer. Wij hebben all ruimte in die bak nodig en komen nog te kort. Plastic scheiden we wel ofschoon maar ongeveer 20 procent van de plastic gerecycled wordt. Bakjes plastic met etensresten e.d. gaan de verbranding oven in. Als de gemeente niet wil luisteren gooi ik een volle zak afval onder in de plastic container en gooi ik plastic er boven op.

Beantwoorden
Peter 16 augustus 2011 10:26 uur

Goed voorbeeld, zo komen we er wel! Als je niet voldoende scheidt heb je alle ruimte inderdaad nodig. Oftewel, ziehier de oplossing van een deel van de problemen.

Marian de Hoog 7 augustus 2011 11:15 uur

N.a.v. je gesprek met de stadsreiniging wil ik het volgende opmerken. Ondanks dat ik zo ongeveer
een baan heb gemaakt van het afval scheiden, blijft het feit dat ik door het 1 x in de 2 weken legen een extra zak huisvuil heb en een dubbele hoeveelheid gft. Hierdoor is de bak een stuk zwaarder, waardoor
ik de bak niet meer over mijn grindpad gezeuld krijg.

Beantwoorden
zoishet 7 augustus 2011 11:00 uur

Plastic apart inzamelen is natuurlijk de grootste onzin die er bestaat. Het merendeel van het plastic kan helemaal niet gerecycled worden en het beetje dat wel gerecycled kan worden is te vies en dient gewassen te worden. Lekker milieuvriendelijk. Verder zou ik wel eens willen weten waar al dat plastic dan naar toegaat. Volgens mij naar Duitse verbrandingsovens.
Wie wil er eens met de auto een dagje meerijden om zelf eens te controleren waar die bagger allemaal naartoe gaat?
En van het groenafval maken ze compost? Ik heb jarenlang zelf compost gemaakt, maar wat er van dat zogenaamde composteerbedrijf vandaan komt is gewoonweg stinkende troep.
Dat kan ook niet anders, want alles gaat in die groenbakken: gekookte etenswaren, luiers en allerlei troep die helemaal niet in een composthoop thuishoort.
U begrijpt het inmiddels wel: ik geloof die milieu onzin helemaal niet.
Kijkt u eens naar deze documentaire:http://www.hebikietsgemist.nl/aflevering/6544/nederland-1/zembla/vechten-om-vuilnis.html

Beantwoorden
ilse 6 augustus 2011 20:19 uur

ik ben het eens met levino schrederhof. de gemeente moet gewoon ondergrondse verzamelpunten maken.
wij hebben in onze buurt wel al bakken voor papier en glas, dus waarom dan niet meteen de rest er naast gezet. werkelijk ik vraag me wel eens af of er wel vooruit gedacht wordt bij de gemeente almere.ook hier in buiten wordt er minder aan de groenvoorziening gedaan en we hebben vernomen dat we weer opgeschoven zijn en nu naar 2013 voor het verhogen van de stoepen. we mogen dus nog een tijdje struikelen. jammer almere, weer een gemiste kans. dat van die verzamelpunten voor het afval hebben wij als bewoners al voor gesteld op een open avond toen we de glas en papierbakken kregen, we hebben daarna er niets meer over gehoord

Beantwoorden
Levino Schrederhof 6 augustus 2011 19:19 uur

Ik heb de petitie getekent omdat het inderdaad stank ,vliegen en maden oplevert ,erg onhygienisch en dat moet beter maar stel dat de gemeente voor de bio en restafval een aparte container levert , dan heb je dus 4 containers , da,s een lekker aangezicht , een hoop mensen posteren de containers in de voortuin , het straatbeeld word er niet mooier op en als je ze in de achtertuin zet is het ook geen gezicht en ga je kapot van de lucht of heb je last van de vliegen. hoezo schoonheidscommissie.Ik vind de uitbreiding naar 3 ( plastic en papier) al vreselijk omdat in je eigen tuin te zetten, dan nog verschillende kleuren ook.
Vind het een beter plan als er een gezamelijke eventueel ondergronds afval punt / container komt op een plek voor de hele straat zoals dat al gebruikt word in bepaalde straten en wijken.
Vind al die bakken echt waardeloos , een vond ik niet zo probleem maar 3 of 4 ..triest aanblik .
Een petitie voor een afval punt per straat …das nog beter ( papier,plastic,rest en bio)..
Ook op het maai beleid heeft de gemeente bezuinigt in almere Haven ..op sommige stukken is het gras niet 2 kontjes hoog maar een halve meter omdat er naar een nieuw beleid is gegaan van een keer maaien per jaarvoor sommige groenvelden en dat zijn velden die gewoon in woonwijken liggen , mensen met honden zoeken nu de gemaaide plekken op , helaas zijn dat ook speelveldjes voor kleine kinderen , en de gemeente wil geen bordjes plaatsen met ‘verboden voor honden”want die worden niet meer uitgegeven, iedereen weet waar de hondenuitlaat zone,s zijn redeneert de gemeente of je moet zelf voor honden politie spelen en ruzie met hun baasjes gaan maken …word onderhand kotsmisselijk van de gemeente almere, en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Beantwoorden
Henny 6 augustus 2011 15:38 uur

Wat een onzin wat de gemeente Almere zegt. als de container elke week geleegd wordt de mensen het afval niet meer gaan scheiden. Dit gebeurt nu juist omdat je gewoon te weinig ruimte heeft voor het gewone afval.
Helemaal mensen met kinderen. Dus gemeente denkt dus echt door plastic apart te doen dat het scheelde in
de gewone container. niet dus.
Ik ben alleen met mijn man, nou binnen een week zit mijn bak vol hoor.
En inderdaad ik heb nu last van maden, nog nooit gehad. Doen ze daar wat aan nee dus. mag je allemaal zelf oplossen. en ik gooide alles al in plastic zakjes. en dicht nou die smerige vliegen ruiken het toch wel.
Nou ik hoop echt dat de gemeente er wat aan gaat doen, want dit is waardeloos.

Beantwoorden
natasja 6 augustus 2011 09:11 uur

vreselijk die groene bak bah bah de maaden komen er uit is echt niet normaal meer ze moeten ze echt elke week komen legen want dit stinkt enorm 1 keer per 2 weken kan echt niet!!!als je naar buiten loopt ruik je de bak al en lekker in je voor tuintje zitten nou nee bedankt met die stink bak.eigenlijk is het schandalig dat het zo weinig geleegd word!!nou hoop dat dit werkt en er snel verandering in komt.zou heel fijn zijn.

Beantwoorden
Sardhanand Jhinkoe 5 augustus 2011 18:59 uur

Ik kan me niet voorstellen wie dit bedacht heeft, hoe kan je afval kwijt in een halve kliko als die elke 2 weken geledigd wordt. Een huishouden met 3,4,5 inwoners redt het nooit. Het lijkt alsof voorheen de helft van het vuil uit plastic bestond en de helft uit restafval. Ik hoop dat de gemeente binnenkort zullen overstappen om elke week vuil op te halen. Echt een onhygiënische situatie, met zoveel maden en vliegen. Je kan niet eens in de tuin zitten want de stank is niet uit te houden. Men koopt bewust een eengezinswoning met tuin om in de zomer ervan te kunnen genieten. Jammer dat we met het mooie weer de hele dag in huis moeten blijven. Ik hoop dat de gemeente spoedig iets hieraan kan doen. Of plaats maar de ondergrondse containers.

Beantwoorden
Ernst-Jan 5 augustus 2011 15:18 uur

Vooraf al aangegeven bij de gemeente dat ze beter de papier- en plastickliko om de week kunnen afwisselen en dan de duobak elke week. Kreeg een arrogant berichtje terug dat de bedachte regeling obv onderzoek echt de beste was en dat men het anders wel zou evalueren.We zijn geruime tijd verder, er is nog niets gevalueerd en er is uitgekomen wat ik (en velen met mij) de gemeente al had gezegd: mensen klagen, de duobakken zitten te snel vol en het levert veel ongedierte op.Zelf hebben we een klein kindje thuis: het groene gedeelte zit snel vol met GFT en een berg luiers. Restafval past vaak maar net en wordt bij ons dus soms aangevuld met groenafval, omdat dat niet meer past. En ik zie ook geregeld buren hun vuil bij een ander in de container stoppen, of er worden diverse zakken bovenop en naast de kliko’s gezet.Het systeem was bij invoering al gedoemd te mislukken en dat is inmiddels wel aangetoond.

Beantwoorden
Lia 5 augustus 2011 14:36 uur

Ik heb al die bakken voor mijn deur staan en de stank is niet te harde!!!
Al die vliegen en ik kan mijn voordeur niet normaal openen anders heb ik die strontvliegen binnen.
Zakken die er boven op staan omdat er te weinig ruimte is om je vuil in de kliko te doen.
Hoop toch zo dat er wat aan gedaan wordt.
En nog iets als de bakken geleegd zijn zetten ze die bakken ook nog voor mijn paadje en kan ik er niet eens uit, dus moet ik eerst de bakken verplaatsen.
Waardeloos hoop dat de gemeente er iets aan gaat doen zoveel overlast sommige mensen hebben.
Groet Lia

Beantwoorden
Rob 5 augustus 2011 10:54 uur

Ook hier is het een drama; te weinig ruimte in de bak, te snel vol. Gaat erg stinken, continu vol met maden, ook de plasticbak zit nu vol maden, echt te ranzig. Ik sta nu iedere week op straat een bak uit te schrobben met chemicaliën zoals bleek etc.
Laat de gemeente hier snel wat aan doen want de gein is er nu wel af!!

Beantwoorden
peter 4 augustus 2011 21:21 uur

Die eigen papierbakken vind ik totale belastingverspilling. Het papier kan je dumpen in de lokale ondergrondse papierbakken van de gemeente en via het door de gemeente gesponsorde ophaal systeem van de lokale basisschool.
Dat is dus al dubbelop en kost de belastingbetaler al genoeg. De nieuwe papierbakken worden vooral verpatst door ‘ calculerende burgers’ . Ik hoor in de wandelgangen dat die bakken goed geld opbrengen en na de zogenaamde diefstal levert de gemeente vrolijk weer gratis een nieuwe bak, kassa !
Dat soort onzin zou moeten stoppen.

Beantwoorden
Diannah 4 augustus 2011 19:26 uur

Helemaal mee eens! 1x in de twee weken is te weinig. Ook ik houd iedere twee weken 1 tot 2 zakken over die ik niet meer in de halve duobak kan proppen, terwijl de voorkant van de bak meestal zo goed als leeg is. Echt waardeloos!
Oplossing inderdaad de zakken bij flats dumpen waar wel grote containers staan voor zakken of met een stinkende vuilniszak achterin je auto naar de stort rijden…. is dit een verbetering van de gemeente?
Of ze moeten de duobakken iedere week legen, of ze moeten de burgers een grote container voor afval aanbieden zonder tussenschot voor gft-afval!Plastic container ideaal, maar kan wel 1x per 4 weken geleegd worden.

Beantwoorden
Anja 3 augustus 2011 23:01 uur

Wij wonen meer dan 20 jaar in Almere en hebben nog nooit maden in de container gehad. Afgelopen week zag de container wit van de maden en als je hem open moet doen vliegen de vliegen in je gezicht. Walgelijk!!!!! En dan is die bakkenwasser ook nog op vakantie :(

Beantwoorden
Angelo 3 augustus 2011 22:51 uur

gebeld met Stadsreiniging Almere, die een afspraak met me wilde maken voor het bespreken van het containerprobleem. Aanstaande vrijdag ga ik daar […]Is dit wel de goede plek? zou het niet met de beleidsmakers of de gemeenteraad besproken moeten worden?

Beantwoorden
Jacques Koopmanschap 3 augustus 2011 18:31 uur

Het stinkt niet alleen heel erg, maar het wemelt ook van de maden in de gft-container…verschillende zijn al uitgekomen. Veel vliegen dus.

Beantwoorden
peter 3 augustus 2011 17:37 uur

Zonder de kosten van ophalen te verhogen lijkt het mij beter om de blauwe bak ééns per maand te legen en de groene bak drie keer per maand. Ik scheid het afval goed maar de blauwe bak krijg ik zelfs in één maand niet vol.

Beantwoorden
Willem van Wijngaarden 3 augustus 2011 16:18 uur

Er zit nog een nadeel aan hetgeen de meesten pas in het najaar gaan merken:
De GFT bak wordt nu ook nog maar eens per 2 weken geleegd en je kunt dus maar de helft van je tuinafval kwijt!
Dumpen in de tuin van Jorritsma misschien optie als je het niet kwijt kunt?

Beantwoorden
Lian 3 augustus 2011 13:40 uur

Goed initiatief! Het is echt heel smerig! Met luiers en groenafval zit onze groene bak in no time vol! Bah. En dan kunnen wij de bakken nog redelijk kwijt, omdat we daar de ruimte voor hebben. In veel wijken staan de bakken echter vol in het zicht, naast de voordeur, onder het keukenraam. Het is een buitengewoon onhygiënische situatie!De gemeente Almere heeft weinig op met de bewoners. Het is een graaigemeente, met een ongelooflijke expansiedrift onder leiding van de bouwgeile Duivesteyn, zonder goed zorg te dragen voor de huidige bewoners, de bestaande en verouderde wijken en de vaak nog te ontwikkelen faciliteiten. Wij wonen bij de Noorderplassen. Iedereen kent het waterplantenprobleem in de Noorderplassen, waardoor er niet gevaren kan worden. Almere profileert zich als “waterstad”. Ze proberen mensen aan te trekken met geld als water, ja. Zodra die binnen zijn gehaald doen ze er alles aan om je leeg te plukken. Verder heeft deze stad niets met water te maken!Laatst kwam er een Vlaming aan de deur. Met identificatiebewijs, dat dan weer wel. In opdracht voor de gemeente. In verband met de hondenbelasting. Er wordt NIETS voor honden gedaan in deze wijk. Er wordt geen poep opgeruimd. Er wordt niets gedaan. Maar betalen zal je! Ik heb zin om mijn groene bak met luiers, slakken en maden voor het stadhuis te legen. En de hondenpoep in de gezichten van alle Almeerse bestuurders te smeren. De viespeuken!Zo, dat is gezegd. Leuk blog trouwens en succes met je petitie!

Beantwoorden
EH 2 augustus 2011 22:09 uur

Het is inmiddels wel duidelijk! Ben dan ook benieuwd naar de reactie van de gemeente en of er dan wat gaat veranderen…. Tot wanneer loopt deze petitie?

Beantwoorden
Angelo 2 augustus 2011 19:59 uur

S.M.S. Bakhtali augustus 1, 2011 om 11:16 am
Werkzaam bij de gemeente zeker?Maar de teller staat op bijna 1300, waar 150 stemmen verwacht waren, wat is de volgende stap?

Beantwoorden
Bianca 2 augustus 2011 14:02 uur

Ik weet erover mee te praten. Twee weken geleden kwam ik op zaterdag avond thuis na een gezellige feestje. Nou de pret was snel over. Mijn hele groene bak zag wit van de maden!!! Ze hadden zich zelfs in mijn portiek verschanst!! Ik moest op mijn tenen het huis in. Ik heb nog gekeken op de site van de gemeente…nou daar schiet je ook niets mee op. Er staat een kopje “wat te doen als je maden in de bak hebt”. Tja als je dat aanklikt lees je alleen maar hoe ze te voorkomen….. Ik heb wel de oplossing: niets doen. Dat klinkt vervelend, maar na een nacht zijn ze weg. Vraag me niet waar ze blijven (vliegen?), maar dan is het over. En laat niemand zeggen dat je regelmatig je bank moet schoonmaken. Mijn bank was de dinsdag voor de uitbraak door een proffesioneel schoonmaakbedrijf onder handen genomen…

Beantwoorden
Femke 1 augustus 2011 19:09 uur

Ik vind dit systeem ook niks. Had net al gereageerd bij de recentere blog over dit topic.Gemeente ik heb al een baan hoor, nu heb ik er een functie bij, Femke de afvalscheidert.Er staan hier nu continu bakken buiten. Echt continu staan die blauwe bakken er of die grijze. Zeer ontsierend voor het straatbeeld.Ik red het niet met mijn bak en moet regelmatig naar de ondergrondse container.
En ik woon op 2 hoog in de basilicumweg waar je als je op 3 hoog woont dus ook gewoon een groene en een blauwe bak hebt die je in je berging buiten, waar je fietsen al staan, je gereedschap en verfblikken, erbij moet zien te frotten.
We krijgen die deur amper dicht.

Beantwoorden
rs 1 augustus 2011 15:47 uur

Wat een stank. Het zou al heel wat helpen als ze de blauwe plasticbak maar 1 keer per maand komen legen en de overige weken de groene bak. Dan hoeft ook de afvalstoffenheffing niet omhoog omdat er vaker gereden moet worden.

Beantwoorden
Rob 1 augustus 2011 12:56 uur

Tuin- en snoeiafval kan ook door de gemeente worden opgehaald, afspraak maken via Digitaal Loket. Ik weet niet wat de wachttijd is, maar die liep vroeger van enkele dagen tot enkele weken. Scheelt weer een boel vuilniszakken in je schuur tijdens de herfst.

Beantwoorden
Julien 1 augustus 2011 12:41 uur

Ik vond het sowieso geen goed idee van de gemeente om voor dit systeem te kiezen. Al jarenlang is bekend dat achteraf scheiden van het afval zowel GOEDKOPER alsook EFFICIËNTER is. Maar zoals de deskundigen verzuchten: “om een of andere reden willen de gemeenten er niet aan.” Blijkbaar houden de gemeentelijke overheden van prijsopdrijving. Of misschien wel gewoon van burgertje pesten. Prijsopdrijving behoeft verder geen uitleg: nooit fijn als het toch door een juiste keuze goedkoper kan. Wat efficiency betreft: dat kan iedereen zich met enige inspanning wel voorstellen. Er treedt in het vooraf scheiden altijd vervuiling op: mensen zijn verstrooid waardoor het afval in het verkeerde vak belandt, óf weten niet wat bij welke soort het afval hoort, óf saboteren de boel moedwillig, óf stoppen ‘s avonds in het donker hun overtollig afval stiekem in het lege maar verkeerde vak van een bak van buren die reeds aan de weg staat, óf het afval springt wanneer men het in een net geleegde bak wil werpen, gewoon de verkeerde kant op (en zie het dan maar eens van de bodem op te vissen), óf zetten per abuis de verkeerde bak aan de weg (die dan niet geleegd wordt), etc. Bovendien zorgen al die bakken voor een hoop ergernis: parkeerproblemen aan de straat of in de tuin, horizontvervuiling, meer brandstichting (de papierbakken fikken lang door wanneer ze tot de rand toe vol zitten), en de blauwe waaien moeiteloos om waardoor het plastic zich door de wijk verspreidt . Overigens zijn al die bakken wel weer handig voor het inbrekersgilde!
Zelf heb ik geen last met het restafvaldeel – ik weet dat dit voor huishoudens met meer personen wel grote problemen oplevert: overal staan de uitpuilende duobakken in de straten van Almere (onderzoek van de gemeente had uitgewezen dat het meeste afval uit plastic zou bestaan, maar de praktijk haalt dit onderzoek doeltreffend onderuit) – maar juist een behoorlijk probleem sinds het 14-dagen systeem met het G.F.T. vak. Het keukenafval gaat hier in het compostvat, maar het snoei- en tuinafval levert best problemen op. Één keer je heg snoeien, en de boel loopt al over. En dan maar weer geduld oefenen: veertien dagen lang geen onkruid wieden of anderszins.
Het huis hier grenst aan een brede steeg, die de rij eengezinswoningen middendoor breekt, en een verbinding vormt tussen twee straten. Er staat altijd een bepaalde luchtstroming in onze straat die met een bocht de bedoelde steeg ingaat, en geloof het of niet: in de herfst veegt de wind ieder jaar weer zo’n beetje ALLE bladeren uit onze straat (en dat zijn er een heleboel! kan ik je zeggen) bijeen en blaast ze met die afbuigende tochtstroom hier de steeg in. Om ze daar dan vervolgens weer met rust te laten. Alstublieft! Cadeautje van meneer Herfst.
De straatvegers komen tegenwoordig nog maar 2x, hooguit 4x per jaar. Ik begrijp best dat de gemeente daarop bezuinigen moet, en ik behoor tot de burgers die vinden: een betere wereld begint bij jezelf, en ook vlak voor je voordeur. Dus help ik de gemeente elk jaar een handje, omdat het met al die bladeren wel een erge glibber- en struikelboel wordt voor de passanten. Met mijn bladerblazer jaag ik dan regelmatig al die blaren op een grote hoop: en hup, in één keer zit de G.F.T. kant der duocontainer weer boordevol. Soms heb ik hier nog wel tien vuilniszakken in de schuur staan met extra herfstbladeren die er niet meer inpassen, wachtend op de volgende week: dan is er weer ruimte in de container. Tot januari dit jaar dan. Jawel: toen kwam de zegen van het nieuwe 14-dagen systeem. Ik heb er nog aan gedacht om met mijn duobak in een andere – blauwe containervrije – wijk onder te duiken, maar dit had geen enkele zin. Het nieuwe, fantastische systeem zou onvermijdelijk oprukken tot in elke uithoek van Almere, en elke straat en ieder slop bezetten.
Eerlijk gezegd weet ik niet of ik me de komende herfst nog voor de gemeente ga inspannen. Met het 14-dagen systeem zie ik me toch niet de hele schuur hier in een bladersilo veranderen. De gemeente maakt het me zo wel erg lastig!
Trouwens: na meer dan een half jaar!!!! zit mijn blauwe container nog steeds niet vol (ondanks dat hierboven genoemde onderzoek der gemeente). Moet nog steeds voor de 1e keer !!!! geleegd worden. Waarom moet juist deze zo groot zijn en zo frequent worden leeggemaakt (zie het beperkte aanbod van staande en liggende – dus omgewaaide – blauwe containers langs de straten)?

Beantwoorden
S.M.S. Bakhtali 1 augustus 2011 11:16 uur

Mijn gezin betreft 4 personen en ik heb nergens last van. Bij ons thuis wordt alles zoveel mogelijk gescheiden in de door de gemeente beschikbaar gestelde bakken. Papier, Plastic en Duo-bak (gft en rest afval). Papier en Plastic mogen licht aangedrukt worden, ruimte zat in die bakken. Ik zet hem vaak niet eens buiten als de toerbeurt voor het ophalen daar is. Al het GFT-afval mag in doorzichtige dichtgeknoopte plasticzakken in de bak. Dus met die stank valt het wel mee en volgens mij bestaat er de mogelijkheid als je een grote tuin of gezin hebt om een extra gft bak aanvragen. Alle andere zaken die ik wil weggooien en die niet passen, breng ik even naar een vuilperron toe. Is nog gratis ook.
Eventuele tips heb ik op de website van de gemeente gevonden. Was even zoeken maar dit is de link.http://www.almere.nl/leven_en_werken/milieu_en_beheer/stadsreiniging/inzamelen_afva

Beantwoorden
Elzard 31 juli 2011 19:01 uur

Ik ben een man alleen. Deze week mijn voortuin de heg gesnoeid en ja een bak vol. Wilde mijn achtertuin ook is flink onder handen nemen maar heeft geen zin want MOET weer 2 weken wachten. Via mijn bedrijf kan ik mijn kleding laten stomen en dat komt keurig terug verpakt in plastic hoezen, maar zelfs dan duurt het 6 weken voor ik de bak half vol heb. Mw.Steunenberg kon redelijk goed dwarsfluit spelen en vele fans.Echter ligt zij nu dwars (fluit) met de hele gemeenschap. Dus simpel terugdraaien dit voorstel. Niemand zit te wachten op het beeld van vuilniszakken aan de kant van de weg wat niet traceerbaar is van herkomst. HOU ALMERE SCHOON GEMEENTE, EN FF WAT MINDER CHAUFFEURS VOOR DE WETHOUDERS. Verspilling is jullie sterktste punt.

Beantwoorden
Angelo 31 juli 2011 17:02 uur

Ik loop mij hier al tijden aan kapot te ergeren.
Ten eerste aan de gemeente die denkt alles maar door de strot te duwen van de burger.
Uiteraard ook aan het legen in de 2 weken van de duobak.Volgens mij mag dit gezien de bezwaren/gevaren van de volksgezondheid niet eens, is er geen jurist die zich hier aan wil wagen?
Mijn voortuin lijkt wel een recyclingperron, de stank is niet te dragen, en van de vliegen en maden wordt je niet blij.
Volgens de gemeente ben je verplicht te scheiden, maar waar dit is vastgelegd weten ze niet.
Ze roepen maar en zetten het in een folder, maar juridisch onderbouwen ho maar.Oja, en de geweldige korting die deze ellende ons opbrengt is maar liefst 7 euro !!! dit zal binnenkort bekend worden gemaakt.
Die 7 euro mogen ze stoppen waar de zon niet schijnt, maar dan wel iederen week mijn bak legen.Kunnen we de stinkende duocontainers niet bij de mvr. die dit bedacht heeft niet bij haar in de tuin in Almere Hout zetten? Ik zeg DOEN!

Beantwoorden
Liane 30 juli 2011 22:45 uur

hier geen last van overvolle containers. We heb ik 3 containers voor de deur staan.
1 duo container
1 plastic container
1 papier containerZeer zeldzaam heb ik last van een overvolle container. Qua hoeveelheid vuil is 1x per 2 weken legen voldoende. Papier en plastic bieden wij zelfs maar 1x in de maand aan. Puur vanwege het GFT deel zou ik graag willen dat de duocontainer 1x per week geleegd zou worden.
Dit vanwege stank en vergrote kans op vliegen ( en dus maden )Gr. Liane

Beantwoorden
Sandra 30 juli 2011 21:23 uur

Ik heb afgelopen week heb ik jouw artikel gelezen en ik ben het er helemaal mee eens. Graag elke week legen! Wij hebben nog een kleintje met luiers, dat samen met het andere afval, dat is zo ontzettend vies en binnen korte tijd ook 2 keer last van maden gehad. Ik hoop dat je met deze actie iets voor mekaar kan krijgen. Succes!

Beantwoorden
Hendriks 30 juli 2011 18:46 uur

Ook wij hebben de gemeente gebelt met het oog op de containers en de meest stomzinnege antwoorden gekregen.
Wij zitten ook met het probleem (kattenbakken legen +/- 20 per 2 weken) we kunnen het op zich redelijk kwijt in de kliko alleen is de kliko bijna niet meer te verplaatsen op de dag dat hij eindelijk geleegd wordt.
voor de ruggen van de medewerkers vd gemeente is het absoluut geen topper wetende dat 75% van almere katten heeft voor de buren dus de nodige bakken geleegd dienen te worden en de lucht van de kliko’s na 2 weken niet meer te harden is ze niet meer te verplaatsen zijn vanwege het gewicht zou het erg prettig zijn als de kliko”s weer als vanouds 1x per week worden geleegd.

Beantwoorden
Mar 30 juli 2011 16:04 uur

Heb toen gelijk al aan de bel getrokken toen de plastic containers kwamen en bekend werd gemaakt dat de duobak nog maar 1x in de 2 weken geleegd zou gaan worden. Nooit meer wat op gehoord. Uiteraard gooi ik plastic in de plasticbak, maar hoef ik slechts 1x per maand weg te zetten. Dat raakt niet snel vol. De duocontainer daarentegen moest ik steeds al een kind in laten jumpen toen hij wekelijjks geleegd werd om er nog wat in te kunnen krijgen. Nu helemaal een ramp. En volgens mij komt de hele zooi op dezelfde berg op de afvalhoop. GFT en restafval samen. Er wordt immers ook niet moeilijk gedaan over zakken restafval die wegens ruimtegebrek bij het GFT gestopt worden. Een ondergrond afvalsysteem (elke straat hiervoor bakken, net als in Amsterdam) zou perfect zijn.
De rotzooi is dan gelijk ondergronds weg en niet zo een erge overlast van insecten meer. Zoals nu bij de containers wel het geval is (mieren, vliegen, wespen en ga zo maar door). Desnoods maken ze gescheiden ondergrondse afvalcontainers.. Voor plastic, glas, gft en restafval. Als men het maar gewoon kwijt kan. Niet iedereen is in de mogelijkheid om naar grofvuil toe te rijden. Je kunt ze wel bellen, maar dan moet je exact opgeven wat je neerzet en er zijn altijd omwonenden die er wat bij plaatsen en jij krijgt dan de boete.

Beantwoorden
Martin 30 juli 2011 12:51 uur

Als je van de stank af wilt koop je een zak ongeblust kalk en een fles Delcoform. Maak met Delcoform de kliko’s schoon na het legen. Daarna een klein laagje ongeblust kal erin en je kunt er weer 2 weken tegenaan. Let wel dat Formalhide slecht is voor je gezondheid.

Beantwoorden
Marianne 30 juli 2011 10:54 uur

Ik dacht dat ik de enige was met maden die volop uit de duobak komen kruipen! Eens legen in de twee weken kan (zeker in de zomer) echt niet! Mijn idee is gewoon elke week legen die bak en de plasticbak kan wel eens in de vier weken worden geledigd. Goed initiatief deze site, hoop dat de gemeente er iets aan gaan doen.

Beantwoorden
parkwijkse 30 juli 2011 09:47 uur

Sinds de extra plastic bak,ben ik alleen nog maar met scheiden bezig, dit is natuurlijk heel goed, maar 1 x in de twee weken legen van de huisvuil en groen bak is niet genoeg, huisvuil wekelijks is veel beter voor de hygiene en zo hoef je niet alle bakken af waar (toch ook geen plek meer in is) om je vuil kwijt te kunnen wat nog niet weg is. Het groen afval is met name in de zomer ook een probleem, je moet in de straat shoppen bij wie je nog wat bij zou kunnen gooien maar daar heeft niet iedereen oren naar, of ze zitten zelf al vol met hun tuinafval. Wat mij betreft duobak elke week dus en plastic 1 x in 2 weken!

Beantwoorden
esther noorderplassen 29 juli 2011 22:51 uur

Beste mensen,Wij hebben hetzelfde probleem als iedereen die in Almere woont, Onze groene bak staat in de volle zon, en als wij de groene bak open maken , komen de wespen,slakken,maden te voorschijn !!Wij hebben twee meiden waarvan een gelukkig nu uit de luiers is, maar iedereen die bij ons aan de voordeur staat ruikt de luiers, heerlijk hoor!
En dan hebben wij eens in de 4 weken de bakkenreinigingHet rare is dat in “het Gooi” de groene bak wel elke week wordt geleegd.
En in Amsterdam “Sloten “hebben zij zelfs ondergrondse voor de gezinnen weg al de overlast en zeer gemakkelijk in gebruik. Geen rare groene,blauwe containers voor de deur.

Beantwoorden
Manuel 29 juli 2011 21:46 uur

Beste mensen,
De bak stinkt na ruim een week inderdaad verschrikkelijk. Met 5 personen in huis redden we het niet, elk zaterdag doe ik een extra ritje naar de vuilstort in poort om het afval kwijt te raken. We hebben geen plaats voor meer van die lelijke groene bakken, 2 grote vieze bakken nemen genoeg plaats in, ‘t stinkt heel erg, na het leggen maken wij de bak schoon met de drukreiniger + bleek.
gemeente Almere, (mw. A. Jorritsma) heeft opdracht en leeg die bakken elk week, de inwoners van Almere kunnen geen maden meer zien,
Met vriendelijke groet,

Beantwoorden
Roos 29 juli 2011 17:32 uur

Mijn voortuin is op het zuidwesten en ik moet daar de afvalcontainers neerzetten, want ik heb geen achterom. Dus lekker in de zon, want in mijn voortuin is geen schaduw. Ik heb niet alleen dit probleem, maar alle even woningen in de Bosrandwijk in Almere Buiten. Met als gevolg dat ik nu vliegen en maden in de duobak heb. Ook al wordt de container gereinigd en doe ik het afval in plastic zakken die ik dichtmaak.
De BAKKENWASSERS zijn nu met VAKANTIE en beginnen de laatste week van augustus weer. Dat geldt voor beide firma’s die hier in Buiten de bakken reinigen. Lekker handig!
Ook ik kom niet uit met de ruimte in mijn duobak voor het overige afval. Wekelijks neem ik daarom een paar vuilniszakken mee naar mijn werk. Daar staan in de straat ondergrondse containers. De ondergrondse containers in Almere lijkt me een ideale oplossing.
Ik heb de gemeente Almere een brief geschreven over de stankoverlast, vliegen en maden, maar nog geen antwoord gekregen
Als ze niet met een afdoende maatregel komen (bijv. elke week de duobak weer legen of ondergrondse containers plaatsen) dan ben ik van plan om de inspectie voor de volksgezondheid of de GGD in te schakelen. Bij zonnig weer is dit zeer onhygienisch en veroorzaakt stank, vliegen en maden.

Beantwoorden
Mandy 29 juli 2011 14:55 uur

Dit is wat de gemeetje ook wilt he dat wij de overige rest afval zelf wegbrengen.
Maar niet iedereen heeft een auto en dan nog is dat kost ONS TOCH OOK WEER GELD!(benzine) allemaal is al onze afval voor het stadhuis droppen :);) kijken hoe ze het dan vinden het enige nadeel is dat die jongens van de vuilniswagen weer de klos zijn om deze bende op te ruimen want word niet door de beslissers zelf opgeruimd,deze heren zijn dan weer de klos

Beantwoorden
martin 29 juli 2011 11:38 uur

Mariska,
Wij hebben één gezin dat uit 5 personen bestaat en gebruiken 3 kliko plastic papier rest/ gft.
En ja soms ook ruimte te kort in de regel lukt het net. Grootste probleem is stank. Wat wij wel doen is alles los in de kliko anders past het zeker niet.

Beantwoorden
lisette 29 juli 2011 09:22 uur

Ik ben het helemaal eens met je collum,
hoe goed wij ook sorteren met kinderen in de luiers kom je zeker niet meer uit met 1 bak voor al je afval.
Alle plastic gaat netjes in blauw ,glas naar de glasbak en papier in de papierbak maar helaas.
Sinds het warme weer hebben wij zelfs voor het eerst in al die jaren maden in de bak,het stinkt vreselijk,als je de tuin al inloopt,en elke keer dat de bak wordt geopend krioelen de maden eruit,hoe goed je het ook schoonmaakt en je afval verpakt in zakken.Mijn buren hebben verder zo’n abbonnement op het bakken reinigen eens in de zoveel tijd,nou dat gebeurd dus ook niet grondig want die van hun stinkt vaak nog erger dan hier! Wij hebben dan ook direct je petitie ondertekend en iedereen die wij kennen heeft de petitie op zijn haar facebook/hyves/twitter account gezet,nu maar hopen dat de gemeente eens serieus naar dit stinkprobleem gaat kijken!

Beantwoorden
Henk 29 juli 2011 08:01 uur

Sinds het nieuwe schema stinken de bakken met warm weer en hebben wij overlast van vliegen.
De opstel plaats is naast onze tuin.Sommige bakken kunnen dan vaak niet meer dicht, en zitten stamp vol.Klachten worden door de gemeente afgedaan en niet behandeld.
Succes met de aktie ik hoop dat het deze keer wel iets uithaald en wij weer normaal door de straten van almere kunnen lopen zonder stank overlast.

Beantwoorden
Nicky 28 juli 2011 22:07 uur

Wij hebben de standaard container met scheidingsvak en ook een losse container voor alleen GFT.
Voorheen kregen we wekelijks de bakken wel vol, nu moeten we er twee weken mee doen.
Waar laten we ons overtollig tuin-afval? Ik zie vele buren met de kruiwagen hun overschot in het gemeentegroen dumpen.
Wat betreft het restafval, daar kan ik een boek over schrijven…. Er is nog geen echt warme zomer-periode geweest, desondanks werden we twee weken geleden volledig verrast door een container waar de maden massaal uitkropen. Nog nooit meegemaakt! We zijn zeer zorgvuldig met afval, niets wordt los in de container gegooid en deze staat ook zelfs aan de schaduwkant van het huis. Ook de buurcontainer, welke onder onze hoede viel vanwege vakantie, zat vol met maden. Na plaatsing bij de wekelijkse verzamelplek bleken er vele containers vol met maden te zitten!.
Enige dagen later, na de maden-invasie, bleek onze garage tot onze ontsteltenis vol te liggen met poppende maden. Om een ontwakende muggeninvasie te voorkomen, ben ik een flinke tijd bezig geweest deze met de stofzuiger te verwijderen maar had mijn vrije middag graag anders besteed.
Het resultaat is dat we onze plastik pedaalemmerzakjes in een grote vuilniszak stoppen en deze in een nog grotere vuilniszak proppen. Hoezo plastic scheiden?
En ja, ook wij brengen na een week onze zakken maar naar de vuilstort want twee weken is veel te lang voordat de bak geleegd wordt. Een stofzuigerzak vol met ontpoppende maden is ook niet iets wat je in je omgeving laat liggen, dus ook deze werd (te) vroegtijdig bij de vuilstort afgegeven.
Gmeente Almere, leer van de situatie en doe er wat aan.! Verschuil je niet achter de uitspraak dat het een beleid is waar niet van afgeweken kan worden.
Een paar warme weken in de komende zomermaanden, en de situatie wordt onhoudbaar!

Beantwoorden
Maarten en Ramona 28 juli 2011 21:58 uur

Wij zijn het eens! 1x per 2 weken is veel te weinig. Zelfs voor 2 personen is de duo bak al te klein!

Beantwoorden
M Rijpkema 28 juli 2011 21:55 uur

Woon nu al 21 jaar in deze wijk en dit is de eerste zomer dat we zoveel last van vliegen hebben!!! niet vreemd als je ziet hoeveel containers vol met maden zitten vooral met warm weer!

Beantwoorden
Tony 28 juli 2011 18:28 uur

Ik heb mij altijd afgevraagd hoe ze die dubbele bak legen, als ik sta te kijken bij het ophalen kieperen ze alles in z’n geheel in de vuilniswagen, dus door elkaar heen of heb ik het mis.
Het gft vuil wordt dan volgens mij met de hand gesorteerd omdat je het keukenafval in plasticzakken moet doen die ze er dan zo uit kunnen pikken het tuinafval zal ook wel op deze manier gebeuren.
Dus als je ruimte voor het restafval tekort komt, kieper je het in de gft gedeelte, doen ze in de vuilniswagen toch ook.
Trouwens het is veel goedkoper om niets te scheiden en alles bij de stort te scheiden, je hebt geen extra containers en een organisatie nodig, maar ja je maakt de mensen dan niet bewust.

Beantwoorden
W.HEEROOMS 28 juli 2011 17:50 uur

Ik woon op de Edestraat en op 2 meter afstand staan dus 45 containers te stinken op een veel te kleine plek ze staan soms gewoon voor ons huis terwijl er op 10 meter afstand een veel grotere plek om ze te plaatsen. Heb helaas hierover een negatief gesprek gehad met de Gemeente en er gebeurd dus helemaal niets.

Beantwoorden
M. van den Bosch 28 juli 2011 15:59 uur

Mijn container is na twee weken haast niet te verplaatsen, zo zwaar is hij door de kattenbakafval ( heb namelijk 4 katten)

Beantwoorden
Johan 16 augustus 2011 09:02 uur

Je kiest toch zelf voor 4 katten? Is dat een gemeenschappelijk probleem dan? Nee toch?

ron 28 juli 2011 15:51 uur

In almere buiten zit veel legale kamer verhuur,daar moeten per huis (minimaal 5 kamers) waar dan 5 a 8 bewoners wonen van 1 duobak gebruik maken tijdens 2 weken wissel.
Dit vind in echt schrijnend want deze mensen betalen ook keihard voor hun kamer incl de toeslagen/belastingen en kunnen hun huisvuil niet afvoeren dan in de kamer of schuur te houden en te wachten op de 2weekse wissel.

Beantwoorden
Mo 28 juli 2011 14:56 uur

Helemaal mee eens. Nu rijd ik zeker 2x per maand naar het recyclingperron om tuinafval en restafval extra weg te brengen. De container zit evengoed nog propvol.
En ik ben niet de enige, alle buren hier in de straat kampen met dezelfde problemen.

Beantwoorden
Hans 28 juli 2011 14:49 uur

Helemaal mee eens dat de duobak vaker geleegd moet worden!
Ik heb nog een “normale” tuin (niet volgegooid met tegels), dus je hebt geregeld tuinafval.
In het voorjaar en nog veel meer in het najaar heb ik een altijd redelijke hoeveelheid snoeiafval dat ik kwijt moet. Omdat alles niet in één keer in de duobak kan, moet ik dat altijd in gedeelten in de duobak doen. Met het huidige ophaalschema zit ik helemaal wekenlang met dat snoeiafval dat is opgeborgen in de schuur! Of moet ik het dan maar met de auto naar het recyclingperron brengen;? Ook niet bepaald milieuvriendelijk…
Groentenafval doe ik altijd al in een plastic zakje, dus van een stinkende duobak heb ik bijna geen last.
Nu ben ik alleenstaand en normaal gesproken valt de hoeveelheid restafval bij mij wel mee.
Maar als ik in mijn omgeving zie hoe vol de duobak is bij meerpersoons huishoudens, dan is dat toch echt wel een probleem. Deksels die niet meer dicht kunnen; met als gevolg dat vogels en katten de zakken opscheuren.
Er zijn zelfs buren die ten einde raad het tussenschot uit de duobak hebben gehaald (is verboden!) om maar zoveel mogelijk ruimte in de bak te krijgen.
Ook zijn er buren die, als ik mijn duobak op de verzamelplek heb gezet, hun afval bij mij in de bak kieperen. Daar heb ik nog niet zo’n probleem mee als dat in afgesloten zakken zit, maar ze moeten (zoals al een paar keer is gebeurd) echter geen los kleverig afval bij mij in de bak gooien; of zelfs restafval in het GFT-deel.
Nu zet ik de bak in plaats van de avond ervoor maar zo laat mogelijk op de ophaaldag neer.
Maar zelfs dan zijn er nog mensen die dan hun afval bij mij erin proppen; zelfs zoveel, dat een keer de deksel van mijn bak bijna rechtop stond van de uitpuilende zakken afval van anderen! Een paar maanden na de invoering van het nieuwe ophaalschema heb ik de gemeente al laten weten dat het problemen geeft. Ik heb gevraagd of bij een eventuele evaluatie mijn opmerkingen ingebracht kunnen worden.
Ik kreeg als antwoord dat er zeker een evaluatie zal gaan plaatsvinden, maar er werd me al wel verteld dat het ophaalschema niet gewijzigd gaat worden. Waarom dan nog een evaluatie, vraag je je af.
Verder liet de gemeente weten dat het ophaalbeleid gebaseerd was op onderzoeken, waaruit bleek dat de helft van het afval dat huishoudens produceren, plastic afval is dat hergebruikt kan worden.
Nu weet ik niet hoe die huishoudens uit dat onderzoek aan zoveel plastic afval komen, maar ik (alleenstaand) heb mijn plastic afvalbak al ruim twee maanden niet laten legen, en is pas voor ongeveer 80 procent vol. Je moet dan wel bijvoorbeeld plastic flacons en de mini-jerrycans van de melk even plat maken en dan de deksel erop draaien – dat scheelt veel ruimte.
En bij mij gaat ook echt alle plastic afval in de bak.
Mijn voorstel is om bijvoorbeeld eens in de vier weken in plaats van de duobak de plastic afvalbak te laten legen.

Beantwoorden
Renata 28 juli 2011 13:35 uur

1) Het tussenschot (en bult van de wieltjes) in de groene container, waardoor je sowieso niet een normale (geen overvolle) vuilniszak in de bak kan gooien, zonder dat die blijft steken.2) Ook al verpak je je groente (en vooral!!) visafval, na 2 weken heb je bij meer dan 20 graden gewoon maden & stankoverlast.3) De bak voor plastic is, in vergelijking met de groene, idioot groot. Ik gebruik heel veel plastic (frisdrankflesjes), maar krijg die bak nooit vol in 2 weken.4) Als je een klein tuintje hebt, maken die bakken van je tuintje een soort recycleperron. Ik heb er eigenlijk geen plaats voor.5) Behalve dat de wijk nu ontsiert wordt door al die lelijke bakken, zie ook ook veel meer zwerfafval om & rond de plekken waar ondergrondse containers zijn, omdat die natuurlijk nu ook extra belast worden.6) Ik weet uit vele & betrouwbare bronnen, dat er nu juist minder gescheiden wordt, omdat iedereen overal en nergens zijn afval probeert weg te stoppen. Dus achteraf scheiden is sowieso nodig.7) Almere heeft de mond vol als het over milieu & duurzaam gaat, maar als Almeerders allemaal hun extra afval naar recycleperrons rijden, om daar vervolgens met draaiende motor in de rij te staan, lijkt dat mij niet bevorderend voor een goed milieu.Waarom niet:
- Eén bak zonder tussenschot, voor alle afval, die gewoon eenmaal per week geleegd wordt.
- Afval scheiden achteraf ; is ook werkgelegenheid.
- Winst valt te behalen op bijv. die malle SMS-dienst, die je vertelt welke bak je buiten moet zetten & minder zwerfafvalkosten.
- Gebruik laten maken van de openbare plastic bakken, zoals ook voor glaswerk & papier.
NB: Deze openbare plastic bakken dan niet op hoeken plaatsen, zodat de verkeerssituatie weer onveilig wordt. Zoals nu gebeurd.

Beantwoorden
Margreet 28 juli 2011 13:01 uur

Top dat je een petitie bent begonnen om de groene containers vaker te legen.
Bij ons zit het restafval vak vrijwel nooit helemaal vol maar we blijven elke week met gft afval zitten en daar baal ik enorm van.
Nóg een container erbij wordt me te veel want dan zou ik er vier hebben staan…toen we de duobak aangeboden kregen heb ik al aangegeven middels enkele brieven dat dit de stomste zet was die de Almeerse politiek op dat moment nam…maar ja luisteren dat doen ze nog steeds niet bij de Almeerse gemeenteraad.
Ik ben van mening dat de duobak in de maanden april t/m oktober eens per week geleegd moet worden en in de wintermaanden eens per twee weken.

Beantwoorden
Patrick (Muziekwijk) 28 juli 2011 11:26 uur

Helemaal mee eens. Regelmatig zit de container zo vol dat wij een aantal vuilniszakken los in de schuur moeten bewaren en de stank wordt echt onuitstaanbaar.

Beantwoorden
DD 28 juli 2011 11:11 uur

ja wij hebben ook t zelfde probleem ik woon in een beneden woning en ik heb nog t geluk dat er 2 vuilnisbakken voor mn deur sta voor de bovenste 2 verd zodat als t echt nodig is ik mn zakken daar in gooi maar idd de stinkende container voor me deur blijft en dat is wel weer vreselijk irritant
maar had t al voorspeld dat dit zou gebeuren veel mensen hadden al moeite met 1x in de week laat staan 1 x in de 2 wkn

Beantwoorden
Martin 28 juli 2011 10:42 uur

Hallo allemaal,
Ik heb eind april een officiële klacht ingediend bij de Gemeente. Toen ik na 6 weken nog geen reactie had ontvangen heb ik gebeld om een reactie.
Ik kreeg toen eerst een verhaal dat ze mijn klacht alleen als melding hadden gezien en daarna kreeg ik een uitvoerig mailtje van Roy Mijnhout van de Gemeente Reiniging die mij uitlegde dat het een kwestie van beleid was.Bij mij liepen de maden uit de bak en het stonk verschrikkelijk.
Dhr. Mijnhout gaf mij het advies om alle etensresten in een plastic zakje te doen en de groene bak op een kiertje te laten staan, zodat die een beetje kan doorluchten.
Nu hebben vliegen geen TomTom, die komen gewoon op de lucht af.
Dus als het wat warmer wordt dan zit het weer vol met vliegen.
Ik heb inmiddels een nieuwe groene bak gekregen, eentje die beter afsluit, en nu heb ik nog geen last van maden gehad, wel heel veel strontvliegen.Ik stel voor om de groene containers 1x per week te legen in de zomermaanden. ‘s Winters is 1x in de twee weken wel oké.Ik stel voor dat iedereen klaagt bij de Gemeente. En als er binnen 6 weken niet gereageerd wordt even bellen hoe het er voorstaat.
Doen !

Beantwoorden
Peter 28 juli 2011 10:24 uur

Wij hebben ook het zelfde probleem.
We scheiden ons een slag in de rondte , maar toch komen we ruimte te kort door die stomme scheidingswand in de bak. Daar past niet eens een volle vuilniszak in , wat tot een hoop ge-etter leidt.
En dan proberen we toch alles netjes te doen en niet stiekum restafval in het gft-gedeelte… en dan sta ik op dinsdag morgen te kijken hoe ze de containers legen en zie ik tot mijn stomme verbazing dat de twee kleine vuilniszakjes van mijn alleenwonende buurvrouw uit haar container worden gehaald en bij mijn bak in het gft-gedeelte worden gedrukt ! wtf??Ook hebben we een papiercontainer gekregen. Dus hebben we nu 3 bakken in de voortuin staan, die misschien 3 meter groot is, en dus van de gevel tot de straat in 1 rij staan .
De plasticbak krijgen we eens in de 4 weken half vol. En dan scheiden we erg bewust.
Voor de papierbak geldt het zelfde verhaal. Als je geen reclameblaadjes in de bus krijgt, krijg je je bak niet vol als normaal gezin van 3.De gemeente Almere zou gewoon elke week de duo-bak moeten komen legen en eens per maand de papierbak en de plasticbak !!

Beantwoorden
Johan 16 augustus 2011 09:05 uur

De papierbak is een vrijwillige keuze, je kunt ook de moeite nemen even naar een verzamelpunt te lopen.

Peter 16 augustus 2011 09:09 uur

En daarom wordt de papierbak morgen weer opgehaald en zetten we het weer in een doosje langs de weg.
Het gaat er alleen om dat die papier en plasticbak in verhouding veel groter zijn dan de duobak !

Johan 16 augustus 2011 12:04 uur

Nogmaals, die papierbak kreeg je alleen als je dit opgegeven hebt. Anders niet. Vrijwillig dus.
Door met papier niet langs de weg maar even naar een glasinzamelpunt lopen die in de meeste gevallen is voorzien van een papierinzamelbak. Anders wachten tot de scholen weer beginnen, die halen het dan op.

Jolanda 28 juli 2011 10:16 uur

Containers gaan niet meer dicht. Vliegen komen er op af maar ook vogels die de zakken stuk trekken waardoor er vuil op de straat terecht komt. Dit nemen de vuilnismannen niet mee. Ze kijken er niet eens naar om. Buren stoppen vuil in onze container omdat het niet meer in die van hun past maar wij sorteren en dat doet niet iedereen. Dus zo komt het regelmatig voor dat wij plastic of ander huisvuil in heb bio gedeelte hebben zitten.
De vuilnismannen doen dan rustig een rode kaart op je container dat je niet goed gesorteerd heb en je vuil niet wordt meegenomen. Dit terwijl dit niet eens jouw vuil is. We zetten de bak al zo laat mogelijk neer maar toch mag het niet baten. De bakken zijn te klein en mensen met een groter huishouden dan 2 hebben een probleem.
Om nog maar niet te beginnen over het verplicht 1x in de 2 wk grasmaaien want doe je dat niet net voordat de bak wordt geleegd dan koekt het helemaal aan waardoor je gewoon weer een volle stinkende bak meekrijgt.

Beantwoorden
Ilja 28 juli 2011 09:59 uur

Hier het zelfde verhaal… Ook de gemeente gebeldt maar het haalt allemaal niks uit…
Wij hebben 2 kleintjes in de luiers nou heb alles al geprobeerd maar niks help tegen die lucht…
Ga me gewoon schaamen naar me buren toe….

Beantwoorden
Fred 28 juli 2011 09:57 uur

Wij hebben dat probleem niet zo, wij scheiden ook alles, Alleen ze legen die container niet altijd even goed, waardoor er nog wat afval achterblijft. Wij zijn een gezin met drie jonge kinderen. Je moet er wel voor zorgen dat je verpakkingen zo klein mogelijk maakt, neemt minder ruimte in beslag. Dat doen veel mensen niet. Wij hebben maar één container plus één voor het plastic.

Beantwoorden
Jan 16 augustus 2011 09:06 uur

Kijk, een goed voorbeeld. Kunnen de anderen van leren!!!

Joke 28 juli 2011 09:43 uur

Wij hadden direct een brief gestuurd, nadat we de brief van de gemeente in de bus hadden gekregen. We hebben geen plaats voor tig van die afzichtelijke bakken!!! De papierbak? daar hebben we voor bedankt. 2 bakken nemen genoeg plaats in! ‘t meurt de tent uit, wij hebben een patiowoning en gaan dus echt niet met die vieze zooi het huis door. We gooien alle groente afval in doorzichtige plastic zakjes (dat advies kregen wij ook schirftelijk van de gemeente)
Kranten dumpen we in de verzamelcontainer en glas idemdito. Goed voor het milieu, rijden we met de auto naar toe! met een huishouden van 3/4 personen, redden we het net. NIET na een feestje o.i.d. dan heb je altijd meer afval, brengen we dan maar weer naar de ‘stort’.
Wisten jullie dat op het moment dat er in Almere containers ‘uit werden gedeeld’ in Amsterdam de zakken gewoon weer op straat gezet konden worden? En dat ze daar alles bij elkaar in de zakken proppen? Ben voor een goed en schoon milieu hoor, maar Almere (lees Haantje de voorste) heeft wel vaker van die geldverslindende prestige-objecten………… Grote Markt in Stad wordt alweer herstraat; podium (waar is die gebleven? de limonade-loop bij de Hema in Haven. En zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Beantwoorden
centenbakkie 28 juli 2011 09:33 uur

Heb in januari gebeld met de gemeente met de vraag om een extra container. Ik heb veel huisdieren en het was niet te doen. Ik had geen recht op een extra bak. Lees paar maanden later op de website van de gemeente dat ik hier eigenlijk wel recht op had, juist vanwege de hoeveelheid huisdieren. Zelfs meegemaakt dat de container vergeten was bij het legen. Nou dan kun je lachten. Gevolg? Op zondagochtend mijn hele tuin vol met maden! Inmiddels verdwijnt bij mij alles in vuilniszakken in de container. Afval netjes scheiden? Doe ik niet meer aan.

Beantwoorden
henriette 28 juli 2011 09:25 uur

Misschien kunnen we met z’n allen de stinkende zakken waar de maden uit kruipen op de stoep van gemeentehuis deponeren, en de mensen daar mee laten genieten van de geur en bromvliegen .

Beantwoorden
Reza Hassan Tehrani 28 juli 2011 09:13 uur

Geweldig idee deze actie!!! Wij ergeren ons ook dood aan de maden, de stank en de bak die na een week vol is. Met 2 volwassenen en een baby. Ze moeten gewoon net als in Amsterdam van die ondergrondse containers maken waar je zelf je vuil in kunt gooien. Dan bespaart de gemeente de kosten om hele rondes te moeten rijden met die ophaalwagen met 2 beladers en een chauffeurs erop en wij kunnen al het afval altijd kwijt. Ik neem wel de moeite om met mijn vuilniszak naar de hoek van de straat te lopen als ie vol is. Dan hoeft de gemeente alleen nog die grote verzamelpunten te legen en dat scheelt weer kosten. Let in elk geval op dat in losse vuilniszakken niets zit waar je naam op staat, dan kunnen ze je in elk geval geen boete geven als je m naast je duobak op straat zet.

Beantwoorden
henriette 28 juli 2011 09:11 uur

Ik vind het afschuwelijk om die stinkende bak waar de maden telkens uit kruipen en zwermen bromvliegen rond mijn bak vliegen voor mijn keuken raam te hebben.
Dit komt omdat ik randjes vet en vel afsnijd van de kip en weggooi, een heel normaal iets denk ik zo.
Ik doe het in een plastic zakje,knoop dit dicht en doe er een krant omheen.
Maar omdat de bak niet hermetisch afgesloten word door deksel komen de bromvliegen bij warm weer/het zonnetje door de kieren van de deksel.
Nou je kan het al raden, ik word er kotsmisselijk van, elke keer als ik iets in de bak moet gooien.
Elke 2 weken maak ik het schoon, maar het is onbegonnen werk.
Met dit beleid van de gemeente werken ze het in de hand dat mensen hun afval in gemeente prullenbakken gooien of bij winkels of wat maar ook.
En als de duobak vol is ,en dat is al snel, dan zetten mensen de vuilniszak ernaast, het wordt een grote smeerboel en veel zwerfvuil, en on gedierten.
We moesten met z’n allen aan de duobak en afval scheiden want dan zouden de kosten lager worden, prima maar dit is nooit gebeurd volgens mij.
Nu hebben we inmiddels een kranten en plastic container erbij ,dus 3 bakken.
Het ontsiert de straat, maar erger is al dat afval wat wegrot in de 2 weken dat het staat te broeien in de zon, en dan zijn ze nog te klein ook.
Gemeente doe er wat aan

Beantwoorden
Marry van Dijke 28 juli 2011 09:01 uur

Heel goed deze actie! Vanaf dat ik in Almere ben komen wonen een jaar geleden heb ik al een probleem met het afval. Die vakken van die duobak zijn zo smal dat je een normale volle vuilniszak er al niet normaal in kunt stoppen. Verder is het zo dat je absoluut onvoldoende ruimte voor restafval. Ik scheid restafval niet meer van GFT omdat ik beide vakken nodig heb. Papier en plastic doe ik wel trouw apart. Ik heb een baby die pampers draagt en dat stinkt echt als de hel als het 2 weken in die bak ligt. Vorige week kropen de maden uit de bak, onder de bak en overal. Echt te ranzig voor woorden. Ik kan mijn afval echt niet kwijt en prop vaak nog 3 of 4 losse vuilniszakken in de container van anderen of zet ze op de stoep ernaast. Ik moet het toch ergens laten……. Ik hoop echt dat deze actie helpt…..

Beantwoorden
Aty Reinders 28 juli 2011 08:55 uur

Het is werkelijk ronduit smerig! Gisteren wilde ik de container aan de weg zetten en zat mijn hele deksel en zijkant vol met maden! dan probeer je netjes je afval te scheiden, maar doordat de etensresten en volle luiers van mijn zoontje er wel twee weken in liggen komt daar allemaal ongedierte op af.
Ik vind het schandalig dat ze dit bedacht hebben, zit sindsdien ook niet meer in de voortuin aangezien dat bijna niet te doen in door de stank.
En dan wordt de container 1 x per maand gereinigd, maar dat kunnen we ook allemaal zelf betalen.
Nee, ik vind dit een zeer slechte beslissing van de gemeente almere, en hoop dat er gauw wat veranderd!groetjes Aty

Beantwoorden
Maris 6 augustus 2011 12:13 uur

Hee Aty! Jou ken ik nog wel, van de lichtboei. Weet je ook nog wie ik ben (ik zat een jaar hoger). Bedankt voor het ondersteunen van deze petitie!

Aty Reinders 8 augustus 2011 10:59 uur

hhahaha jaa inderdaad!!! was me helemaal niet opgevallen, aangezien ik me zo boos maakte over dat smerige afval hhahaha…
toevallig zeg haha… heel veel succes hiermee, hoop echt dat er wat aan gedaan wordt!!

Maris 8 augustus 2011 11:07 uur

Haha je bent niet de enige gezien de velen reacties hierop! Dank je wel, ik hou jullie op de hoogte!

Maris 8 augustus 2011 11:07 uur

Haha je bent niet de enige gezien de velen reacties hierop! Dank je wel, ik hou jullie op de hoogte!

Aty Reinders 8 augustus 2011 10:59 uur

hhahaha jaa inderdaad!!! was me helemaal niet opgevallen, aangezien ik me zo boos maakte over dat smerige afval hhahaha…
toevallig zeg haha… heel veel succes hiermee, hoop echt dat er wat aan gedaan wordt!!

Maris 8 augustus 2011 11:07 uur

Haha je bent niet de enige gezien de velen reacties hierop! Dank je wel, ik hou jullie op de hoogte!

Maris 8 augustus 2011 11:07 uur

Haha je bent niet de enige gezien de velen reacties hierop! Dank je wel, ik hou jullie op de hoogte!

Richard 28 juli 2011 08:41 uur

Zonder alle voorgaande reacties gelezen te hebben, ben ik het eens met dit artikel.
Oplossing lijkt mij vrij eenvoudig.
Elke week de groen bak, 1x in de 3 of 4 weken papier en plastic.Mvg. Richard

Beantwoorden
Barbara 28 juli 2011 07:51 uur

Ik ben hier totaal mee eens de groene duobakken zijn veels te klein om 1 keer in de 2 weken opgehaald te worden, ze zijn nou eenmaal veels te klein. Regels kunnen aangepast worden dus kan de gemeente hun regeltjes aanpassen. Egoïstische lui met veel macht in de gemeente.

Beantwoorden
Deborah 28 juli 2011 00:14 uur

Wij hebben het in onze buurt er ook al over gehad, dat eens per 2 weken ZEKER voor dit tijdstip van het jaar i.v.m. wespen en warmte te weinig is voor de duo-bak. Dit MOET de gemeente echt serieus gaan nemen, want jullie zijn echt niet de enige.Ik hoop echt dat hier snel gehoor aan gegeven wordt door de Gemeente Almere

Beantwoorden
Jan 27 juli 2011 23:53 uur

Hier hetzelde verhaal, vliegen en bij warme dagen maden.
Verder is met maar 1 baby de Gft bak na twee weken vol met luiers, en is er geen ruimte meer voor tuin afval. Ander afval gaat mee naar het werk.In warme landen wordt huisvuil 1 per dag opgehaald, in Almere 1 keer in de 14 dagen !

Beantwoorden
Eymert Versteegt 27 juli 2011 22:48 uur

Goed initiatief! Ookal is er hier niet zo’n groot probleem met een tweepersoonshuishouden + konijn. Ik kan me wel goed voorstellen dat dit voor veel mensen met een gezin en ook nog 1 of meerdere huisdieren een groot probleem is. Dus count me in, I concur, agree, +1 en zo :)

Beantwoorden
maurits 27 juli 2011 22:40 uur

Met het ledigen van de duobak-groene container 1 keer in de 2 weken zijn wij ook niet blij.
Het stinkt heel erg en dan nog vliegen. Afgelopen week had ik nog maden in de container.
Vaak moet ik zelfs vuilniszakken vullen en dan naar de perron weg brengen.
Men moet het elke week ledigen.groetjes, Maurits

Beantwoorden
Ilona 27 juli 2011 22:14 uur

Hier nog iemand met precies het zelfde probleem.
Wij zijn een gezin van 4 en met de duobakken die om de week word geleegd redden we het echt niet.
Je zou toch denken als je een plastic bak erbij krijgt dat je afval ook verdeeld word, maar op één of andere reden lukt dat toch niet. Natuurlijk is het goed dat de gemeente iets wilt doen aan het milieu en de scheiding van afval, maar op deze manier zijn ze niet goed bezig.
Zelf heb ik 2 katten waar ik hun “toillet” 2 keer per week verschoon. Het kattengrind gaat natuurlijk in de GFT. Jullie snappen dat dit enorm stinkt, nu helemaal nu het “warm” moet zijn. Doordat de bakken nu om de week worden verschoon raak alle kattengrind aan de bodem geplakt, waardoor mijn bak niet goeg geleegd wordt en zo ook mijn bak niet word gereinigd door de reiniger.. Ik hoop dat deze actie lukt en de bakken weer elke eek op worden gehaald.

Beantwoorden
Esther 28 juli 2011 09:04 uur

je mag je gft (luiers, kattegrint e.d. in plastic verpakken hoor, dan stinkt het allemaal niet zo.misschien een tip!

Jan 16 augustus 2011 09:09 uur

Kattegrid is geen GFT!

Ferry 27 juli 2011 21:36 uur

Ik ben het spuugzat dat er om de twee weken een bak wordt geleegd. Wij, gezin met twee kinderen, hebben hier absoluut niet genoeg aan. De blauwe “plastic” bak is na 6 weken nog niet vol maar de groene bak is na 1 week tot de nok gevuld. Met het extra huisvuil moeten wij dan naar het afvalperron in Poort.
Ik hoop dat er veel mensen klagen zodat er weer elke week opgehaald gaat worden.SUCCES

Beantwoorden
Paul Peeper 27 juli 2011 21:36 uur

De Gemeente moet inderdaad in actie komen dit gaat ook zo niet langer. Een halve container propvol elke 2 weken weer en nog rest afval over. De plasticbak kan je 4 weken mee doen want dit is een en al lucht. Het is inderdaad een goed voorstel om de bak afvalconatiner voor GFT en huisafval wekelijks te legen (hygienisch oogpunt, vooral in de zomer en de extra ritten naar de afvalinzameling). Een gezin heeft niet genoeg aan de halve bak. Ik ben voor het indienen van een petitie om de oude situatie weer terug te krijgen

Beantwoorden
M van Boon 27 juli 2011 21:31 uur

Overvolle duobakken, zakken die na anderhalve week er niet meer bij kunnen, in de tuin laten staan is geen optie want dan is de volgende ochtend de zak opengescheurd door de katten uit de buurt. Op maandagochtend hopen op een duobak van welke buur dan ook waar weinig in zit zodat je je overtollig afval nog kwijt kunt. Bij warm weer idd vliegen en maden, al diverse keren de duobak hiervoor dienen schoon te maken met hogedrukreiniger. Recycling, milieuvriendelijk doen met afval…ik ben ervoor. Maar 1x legen in 2 weken gaat hem niet worden. Hoop dat de petitie aanslaat. Mijn stem heb je!

Beantwoorden
helga 27 juli 2011 21:21 uur

ik vind het ook dat ze gewoon 1x per week geleegd moeten worden. ze gaan stinken kan niet eens meer in mijn tuintje zitten ook kom je om in de maden en vliegen.Dus ben het helemaal met je eens.

Beantwoorden
Peter 27 juli 2011 20:47 uur

Uitstekende actie. Vindt dat we wel wat over mogen hebben voor het millieu, dus scheiden van huisafval, GFT en plastic. Maar dan moet de Gemeente het ook zodanig faciliteren dat je niet elke keer een vuilniszak naar de stortplaats moet brengen omdqat je bak het niet aan kan. De frequentie waarmee het gewone huisvuil wordt opgehaald is veels te laag. Kan dan wel beleid zijn, maar met stinkende huisvuil bakken wordt een stad er niet beter op. Dus een slecht beleid en verkeerde inschatting, dus dan gewoon toegeven en achteraf gewoon bijstellen, als het niet blijkt te werken. Oplossing Gemeente Almere is dan een reductie van de Gemeentelijke Belastingen of via burgelijke ongehoorzaamheid inhouding van een derde van de afvalheffing. Of de voor de hand liggende oplossing, gewoon 1x per week ophalen die huisvuil bakken of een grotere bak qua capaciteit. Gemeente ga in dialoog en naast ambtenaar ben je ook gewoon burger ;-)

Beantwoorden
Rieneke 27 juli 2011 20:44 uur

Wij zijn met 5. Maar echt geen probleem dat de bak te klein/ te snel vol is hoor!
Toen we de plastic bak nog niet hadden en alles dus in de restafval ging, kon ik het, als ik mijn best deed, redden om maar 1x in de 2 weken de bak aan de straat te zetten. Nu met de plastic bak erbij kan ik het 4 weken redden voor ik problemen krijg. Alleen als we flink in de tuin bezig zijn geweest hebben we soms een gft-probleem.
De stank vind ik enorm meevallen. Ook onze bakken staan de hele dag in de volle zon. Wel staat de duobak in een containerhok, maar die wordt binnenkort gesloopt omdat ‘ie op instorten staat. In de ruim 9 jaar dat we de duobak hebben, hebben we misschien 1x de container schoongemaakt. En dat is alweer jaaaaaaren geleden. Binnenkort ga ik hem wel schoonmaken, maar dat omdat ik momenteel een hogedrukspuit te leen heb en dat wel zo gemakkelijk is. Maar echt nodig is het niet….

Beantwoorden
Mandy 29 juli 2011 14:52 uur

Nou sorry rieneke maar dan vraag ik me af wat jullie met ze vijfen eten op een dag niks??
Mijn kinderen eten toch echt elke avond 1 a 2 borden vol en overdag brood en vleeswaren en ga zo maar door wat je nog meer voor afval heb.
En dan is er bij mij geen tussen schot in mijn container en nog is ie te vol.
je bent ook de enigste volgens mij die geen last heeft.
helaas is dit al in andere steden ook al ingevoerd al ver voor ons en ik vraag me af of daar eigenlijk klachten zijn???

Henry 16 augustus 2011 09:12 uur

Alweer een voorbeeld zoals het kan en ook hoort. Eigen verantwoordelijkheid. Waarom kan deze mevrouw het wel en een aantal andere mensen niet? Moeite doen, verantwoordelijkheid nemen. Niet alles op de schouders van anderen laten afdalen. Fatsoen en eigen inbreng, daar draait deze hele petitie om!

Janno 27 juli 2011 20:40 uur

Ik ben het met jullie eens, ik kan me vinden in het commentaar van Dan Visser.
Hopelijk gaan de beleidsmakers die een 1 persoon huishouden genieten, beseffen dat we genoeg betalen (en dus niet meer) voor een adequate vuilophaaldienst.
veel succes, mvg

Beantwoorden
Nydia 27 juli 2011 20:39 uur

De verpakkings industrie hoeft niet elk jaar meer winst te maken. Dan hebben de huishoudens ook minder afval.Dus 1x per week de duo bakken ophalen, tot de mentaliteitsverandering bij de gesubsidieerde grote vervuiler industrie heeft plaatsgevonden. Dan heeft de kleine vervuiler minder afval.
Als je ziet hoe veel mensen bewust omgaan met hun afval dan kan je erop vertrouwen dat er terecht geklaagd wordt over een keer ophalen in de twee weken. HET VOLDOET NIET ..

Beantwoorden
Ernst 27 juli 2011 20:32 uur

Met twee kinderen in luierleeftijd is het werkelijk een drama. Het gaat stinken. En wanneer het zo warm is als een week of twee terug, krijg je als beloning van die vieze groene vliegen bij je bak. Vliegen hebben echter de vervelende gewoonte niet bij die bak te blijven. Dus ook uit het oogpunt van de volksgezondheid: gemeente, kom terug op dit besluit!

Beantwoorden
Esther 27 juli 2011 20:17 uur

Met het tekenen van de petitie gaan we ook akkoord met de extra kosten die een extra leegronde met zich meebrengt?
Hier een gezin van 2×4 (pa, ma, twee kids waarvan 1 in de luiers en 4 katten die elke dag twee schone bakken krijgen) Bij ons kan de bak net dicht op ophaaldag.
Wij gooien halve zakken in het restafvalgedeelte, op die manier vullen alle gaten zich ipv een hele zak erin te proppen die niet makkelijk plat te verspreiden is in de bak, misschien een tip!

Beantwoorden
Rob 28 juli 2011 06:16 uur

Inderdaad een goede tip. Ik kieper volle vuilniszakken gewoon leeg in de afvalbak, zodat alle ruimte optimaal benut wordt.

Marianne Volkers 27 juli 2011 19:57 uur

Ook de plastic bak gaat stinken, zeker als je daar verpakkingen van vis en kip in doet, je moet
alles extra verpakken.
Zeker als het weer warm wordt, ranzig hoor.

Beantwoorden
Dan Visser 27 juli 2011 19:57 uur

Prima!! Heel realistisch!! En goed om te weten: De invoering van de ‘blauwe contatiners’ (voor plastic-afval) is de onrealistische reden geweest om dan maar de groene (duo) bak’ om de twee weken te gaan legen: Een regelrechte beleidsmisser!! Want mensen hebben gewoonweg te veel afval om twee weken te kunnen bewaren. De scheiding van plastic-afval zou overigens een besparing gaan opleveren in de totale afval verwerking, los van de periodiciteit van het legen van de ‘groene duo-bak’. De gemeentelijke beleidsmakers hebben plechtig beloofd dat de gemeentelijke belastingheffing hierdoor lager vastgesteld zou worden in gemeentelijke belastingsnota voor 2011. Die belofte zijn de beleidsmakers niet nagekomen. Wanneer er nu ook in het Dagblad van Almere geschreven wordt dat er een ‘integriteitsonderzoek’ gaande is naar ‘het doen en laten van bestuurders’ dan vind ik dat deze ‘duo-bak-affaire’ daar ook aangemeld hoort te worden. Althans, daarmee kun je een tweede klacht naar de ‘ombudsman van de gemeente Almere’ sturen. Ik denk dat dit al voldoende is!! Mocht dit niet zo zijn (wat ik betwijfel), maak dan een afspraak bij de burgemeester van Almere, Joritsma (VVD), om deze misstand te gaan herstellen en aan te geven dat je er anders landelijk bij de VVD werk van gaat maken. Als dat niet werkt ga dan geld ophalen bij de sympathisanten en stap naar de rechter. “Je gaat dit eerder winnen dan je denkt”. Succes!!

Beantwoorden
f.fontijn 27 juli 2011 19:55 uur

De Gemeente Almere is totaal verkeerd bezig met deze wijze van vuil ophalen .Wel veel betalen , maar geen waar voor je geld .En dan raar staan te kijken als er mensen zijn die hun vuil illigaal storten ( joost weet waar )Moet er niet aan denken ,straks komt er nog een beleid dat we met ons allen in het water moeten springen .Ik dacht dat de gemeente er voor was om de belangen van de bewoners te waarborgen , en niet om zich te verschuilen achter ( beleid ) verander dan het beleid .

Beantwoorden
Ria 27 juli 2011 19:53 uur

Ik heb ook een klacht ingediend bij de gemeente, omdat mijn volle bak niet goed geleegd werd.
En dan wast de bakkenwasser je bak dus gewoon niet.
Ik betaal zowel geld om mijn bak geleegd te krijgen en ook nog om schoongemaakt te worden, maar beide gebeurt nu dus niet.
De gemeente geeft de bakkenwasser de schuld en de bakkenwasser geeft de schuld aan de containermannen die de bakken legen.
Ik heb twee katten, dus die bak moet echt gereinigd worden, want die stank is niet te harden, vooral niet als het een beetje mooi weer is. De gemeente zegt, dan neem je toch een bak erbij speciaal voor kattenafval ed, maar daarmee heb je het probleen stank niet opgelost, want die word ook om de week geleegd. En dan heb je weer een bak erbij. Nog even en dan kan je niet eens meer in je tuin.
Hoop echt dat de bak weer elke week geleegd kan worden.
Succes.

Beantwoorden
Dannis 27 juli 2011 19:48 uur

Hee Rick en Maris, ook ik kan me hier in vinden. Ranzige bende wordt het. Gezien de reacties sinds vanmiddag lezen veel mensen almere vandaag en zit het ze hoog. Ik hoop dat je snel op die 150 handtekeningen zit via containervakerlegen.nl. Die van mij heb je!

Beantwoorden
Clair 27 juli 2011 19:45 uur

Las vandaag je stukje in de krant.Het is idd een drama,ik moet een huis delen met 7 andere mensen,wij hebben al 2 bakken voor het gewone vuil,we sorteren en nog steeds is het overvol dus ik ga de petitie zeker tekenen!

Beantwoorden
R. Kok 27 juli 2011 19:30 uur

Woon vanaf 1982 in Almere. Heb nog niet gemerkt dat het bestuur iets met de burgers heeft. Alleen maar eigenbelangen. Oplossing: grijze, dikke vuilniszakken gebruiken en wegbrengen naar het plein voor het stadhuis. Kijken of deze 2 weken blijven liggen. Anders toch maar verhuizen naar een plek waar ze respectvoller omgaan met de burger: Laren, Blaricum, Naarden, Bussum, Eemnes, Wijdemeren enz enz……..

Beantwoorden
Roy van der star 27 juli 2011 19:29 uur

wij hebben ook altijd vuilniszakken over, en ik moet regelmatig naar de stort rijden.
Ondanks dat we netjes al het afval scheiden.Mvg Roy

Beantwoorden

Maden. Heel veel maden. Wít van de maden. Zo ziet de gft-bak eruit als je daags na legen van de bak een gezellige bbq organiseert en de vleesresten in de gft-bak gooit en de bak pas 2 weken later wordt geleegd. Misschien voortaan na het toetje gezamenlijk de vleesresten in de vuurkorf cremeren?

Beantwoorden
frings 27 juli 2011 19:08 uur

Het is heel smerig en goor.Al heel lang is er stank rondom de bakken.En veel vliegjes.Als je gescheiden wilt ophalen moet je dat doen in de periode voor en na de zomer.De bakken zijn veels te klein als je ziet hoe groot de plastic bak is en dan de groene container.Staat niet in verhouding met.Ik vind het al belachelijk dat wij als burgers moeten scheiden en verzorgingsinstellingen niet.Waarom wij wel en zij niet?Met regelmaat zitten er maden in mij plasticbak.Daar erveel vleesproducen verpakt zitten in plastic komen ze uit de plastic zakken.Gevolg viezigheid, stank en vliegjes.Niet bevoordelijk voor het milieu.De gemeente moet eens luisteren naar zijn bewoners.Er zijn heel veel steden in Nederland die hier niet aan begonnen zijn.Ik heb heelvaak het gevoel wat de gemeente Almere in zijn bol heeft voert ie ook uit tenkomste van.Bij hoeveel mensen heeft de gemeente dit voorproject uitgevoerd?Hebben ze dit in de winter of in de zomer gedaan?
Het wordt weer eens tijd dat de gemeente naar ons gaat luisteren en dit is niet de eerste keer.

Beantwoorden
Joost Vermeer 27 juli 2011 18:49 uur

De totaal incompetente gemeente Almare maakt haar slogan weer helemaal waar, “het kan in Almere”. Klopt, dit staaltje volksongezondheid, stankoverlast en idioterie kan inderdaad alleen maar in Almere.Dit alles natuurlijk in het kader van geld besparen. De gemeente bespaard, de burger niet, want die betaald het volle pond. Ik heb hiertegen geprotesteerd, maar de gemeente luistert niet, en doet niets.Tijd dus voor burgerprotest.Wellicht een ludiek idee, al het overtollige afval bij het gemeentehuis dumpen totdat ze daar van de stank ook vergaan.

Beantwoorden
Anita 27 juli 2011 18:22 uur

Ja, ben het helemaal met je eens die bak moet gewoon weer 1 keer in de week geleegd worden.
Wij zijn met ze 4en en ik heb twee katten en een hond…
Dus ik heb altijd ruimte te kort..
De jongste van mij is 1 1/2 en dus heb ik nog luiers die voor in de bak gaan.
Het wordt gewoon te weinig geleegd….

Beantwoorden
Ron de Wit 27 juli 2011 18:19 uur

Ik lees net het artikel in de krant en sluit mij 100% bij jou aan.
Ook wij komen altijd ruimte te kort nu hij 1x per 2 weken geleegd wordt.
Onze NIET nette oplossing… altijd eerst in de plastic container onderop een afvalvuilniszak en daar overheen gaat dan uiteraard het plastic afval.
Anders zou ik het niet weten.Gr.,
Ron

Beantwoorden
Anja Zoomer 27 juli 2011 17:59 uur

Ik heb er zelf ook last van, de groene container is bij ons snel vol, omdat het maar om de 2 weken wordt opgehaald. Ik zet er vuilniszakken, soms 4, ernaast neer en dat wordt wel meegenomen, terwijl er op een briefje van de gemeente stond, geen vuilniszakken ernaast neer te leggen.
En bij GFT komen er ook vele vliegjes erop af…..!

Beantwoorden
Natascha 27 juli 2011 17:58 uur

De duobakken moeten inderdaad vaker geleegd worden, zeker in de zomer!! Het gaat enorm stinken. Ook kunnen er maar weinig grote vuilniszakken in het REST gedeelte, dus bij een grote schoonmaak zit je bak meteen vol. Ja en dan ga je andere oplossingen bedenken, zoals meenemen naar het werk of toch restafval bij het groen deponeren. Dus hopelijk komt er een oplossing voor dit probleem.

Beantwoorden
Nikki Groen 27 juli 2011 17:58 uur

De bak stinkt na ruim een week inderdaad verschrikkelijk. Met een kat en een konijn in huis redden we het qua ruimte nu nog net, maar we verwachten een kleine en ik ben bang dat ook wij extra ritjes naar de vuilstort moeten maken om het afval kwijt te raken.

Beantwoorden
claudia de leeuw 27 juli 2011 17:58 uur

Ik ben het helemaal met je eens! Heel toevallig had ik het er van de week nog met mijn moeder over. Dat het gelukkig niet heel erg warm weer is en de stank nog meevalt! We hebben al maden gehad, te ranzig. We hadden het erover, nadat we ook hebben geklaagd en niet verder kwamen, om ook iets van een petitie te starten. Dus als je hulp nodig hebt, wij helpen je graag! Groetjes Claudia

Beantwoorden
Peter 27 juli 2011 17:57 uur

Helemaal mee eens, vliegen, maden alles stinkt ik vind dat dit echt niet meer kan op deze manier.
Laatst stond er in de krant dat het afval apart inzamelen(plastic en papier) de gemeent geld oplevert, nou steek dat geld maar in elke week de duobak legen.

Beantwoorden
Irma 27 juli 2011 17:56 uur

GRAAAAG 1x in de week legen, wat een stank!
Helemaal als het warmer weer is…
Wij hebben zelfs al een keer maden gehad, gatverdamme!Waar moet ik tekenen?Liefs,
Irma

Beantwoorden
Densoap 27 juli 2011 17:34 uur

Ik ben het er helemaal mee eens. Wat een stank na twee weken en wat een afschuwelijk gezicht al die volle stinkbakken. Goed initiatief om het weer eens per week te legen. Ik hoop dat je heel veel reacties krijgt.

Beantwoorden
Paula 27 juli 2011 17:31 uur

De maden kruipen er na 1 week al uit! Ze zitten zelfs in de voortuin. Ik verpak zo veel mogelijk en heb er zelfs een gft zak in maar door de warmte helpt het niets…
Ik steun de petitie dan ook van harte!!

Beantwoorden
Odin de Jong 27 juli 2011 17:21 uur

Namens de gehele familie de Jong wil ik dit ondersteunen! Wordt er nog een petitie gestart?groetjes,
Familie de Jong

Beantwoorden
ingrid 27 juli 2011 17:12 uur

ook hier is er grote ergenis over de duobakken die maar om de 2 weken worden geleegd.
ik heb er 2, want met 4 personen,3 katten en een hond red ik zowiezo 1 bak niet.dus zodra bekend was dat bak maar 1x in de 2 weken geleegd werd heb ik gebeld voor een 2e.
Nou dat had nog veel voeten in de aarde.nee mevrouwtje(ook zo leuk….),dat is alleen voor gezinnen met 5 personen…….Ja dat kan wel wezen, maar dat was de regel in de tijd dat hij 1x in de week geleegd werd…nu red ik dat dus met 4 personen niet…
affijn 2e bak bij hoge uitzondering gekregen….maar ja dat tussenschotje he….
ze wisten ook nog te vertellen dat de tussenschotten in het loop van het jaar bij iedereen eruit gehaald zouden worden..en NEE dat mochten we niet zelf doen, daar kwamen ze voor langs…….alles wordt netjes gescheiden, in vuilniszakken in de container gegooid…gaat allemaal prima, totdat t warm weer wordt……probleem: MADEN…
fijn, weer bellen…ja mevrouwtje dan moet u de bak niet in de zon zetten…….
Tja mevrouw Jorritsma heeft waarschijnlijk zo;n grote tuin dat ze die bak de hele tuin kan doortrekken om hem in de schaduw te krijgen, maar in een gewone tussenwoning met toch wel een aardige voor en achtertuin zie ik geen kans om dat ding, zonder constant te moeten verplaatsen van voor naar achter, de hele dag uit de zon te krijgen……..actie dus: en gewoon weer 1x in de week die bak legen. zowiezo tussenschotten eruit, want ook als je tuinafval hebt is t een crime,want doorduwen helpt niet,dan zit t muurvast en vindt je na t legen nog je halve tuin in je bak!!!!!!ingrid

Beantwoorden
Bianca 27 juli 2011 17:05 uur

Hoi hoi,
Hier ook hetzelfde probleem.
Wij zijn een gezin van 4 personen en een konijn.
Enkel is de bak hier ook overvol voordat de 2 weken om zijn.
Voor de rest lijkt het hier wel een stort, door alles wat we apart inleveren.
Wij steunen t idee voor een petitie dan ook 100%.
M.v.g. Fam. Oldenbroek

Beantwoorden
Mandy 27 juli 2011 17:05 uur

Ik heb hier al vanaf dag 1 over lopen klagen ik ben gezin van 6 ze zeggen gewoon doodleuk dan moet u maar een tweede kontainer aanschaffen maar dan wel extra belasting over gaan betalen.
Me vriendin zit maar met 2 kids gezin van 4 heeft er ook last van die is nu elke keer haar blauwe container erbij aan het vullen en als der groene leeg is dan die weer vullen met wat er in die blauwe zat geen doen dit gewoon.
Het moet gewoon op elke week blijven dan maar die plastic 1x in de maand ofzo begin van de maand want dit is gewoon tien x niks helemaal met die hitte je krijgt last van maaien en stank overlast alles niet leuk meer dit.
Hoe vaak ik containers op de hoek zie staan die leeg lopen van de maien vies gewoon allemaal.Nou van mij mogen ze er ook mee stoppen en anders iedereen maar is elke week gewoon zijn container neer gaan zetten en geen plastic en in opstand komen er tegen ;)Hier in almere buiten klaagt ook iedereen ook bij de chauffeurs en die jongens maar die zeggen ook ja we horen genoeg klachten maar ze doen er echt niks tegen word niet veranderd.

Beantwoorden
Henry 16 augustus 2011 09:15 uur

Met een extra container hoef je geen cent extra te betalen. Dit vanaf een gezin met 5 personen.
Feiten niet verdraaien voor de publieke opinie!

Henry 17 augustus 2011 10:01 uur

Sorry, correctie, 4 personen.

Maarten 27 juli 2011 17:01 uur

Goed stukje. Ben via het artikel in de Almere Vandaag op jou blog terecht gekomen en sluit me graag bij jou aan. Wij zijn een gezin met luierdragende kinderen en een vrij grote tuin. Wij hebben dus ook steevast elke keer hetzelfde probleem. Als motivatie van de gemeente werd gegeven dat het plastic bijna 50% van je afval is en dat de duobak dus wel een weekje over kan slaan. Maar wij scheiden alles netjes en doen 1 maand met onze plasticbak. Ik hoop dat je veel bijval krijgt en mocht je handtekeningen nodig hebben, die van mij geef ik je met plezier.

Beantwoorden
Emmy de Leeuw 27 juli 2011 16:33 uur

Wij zijn het helemaal met je eens dat de duobak elke week geleegd moet worden. Hij stinkt niet alleen, wat dacht je van de maaien en de vliegen. Misschien een idee om het tussen schot uit de duobak te halen, dat scheelt vast.

Beantwoorden
Frans 27 juli 2011 16:33 uur

Ook hier problemen met de bak eens per twee weken is gewoon te weinig, hij stinkt tegen de klippen op, raakt te vol. En naar grof vuil brengen, is ook zo’n goede achter op de fiets( jawel gemeente Almere niet iedereen heeft een auto).

Beantwoorden
veronica 27 juli 2011 16:07 uur

nou ik vindt dat die groene weer elke week geleegd moeten worden
nu in de zomer vaker last van maden en dat is zeker geen pretje
ik hoop dat de gemeente er wat aan gaat doen
en de plastic bak kan makkelijk 1 keer per maand

Beantwoorden
Linda 27 juli 2011 16:06 uur

Wij zijn een gezin met 3 kleine kinderen en ik als moeder heb het beroep als Gastouder nu hebben wij 2 groene bakken en hebben wij ook niet het probleem dat hij overvol is maar wel dat het gaat stinken en laatst met die warme dagen dat we op zondag maden in de bak hadden en dus nog tot donderdag door moesten……………………. waarom niet in de zomer elke week de bakken geleegd!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! het is gewoon onhygienische en vies!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!, wij zouden het erg prettig vinden als de groene bakken elke week geleegd zouden worden.

Beantwoorden
Patricia Massee 27 juli 2011 15:55 uur

Ik vind dat je helmaal gelijk hebt. Ik heb een gezin van 4 personen. 1 poes, 1 hond, 1 konijn, 2 hamsters ieder een apart hok. Scheiden van gft en rest deed ik eerst ook, nu dat de bak 1 keer in de 2 weken geleegd wordt gaat dat niet meer lukken. Ik heb gewoon weg teveel rest afval waardoor ik genoodzaakt ben om ook restafval in de gft bak te gooien. En was het niet de bedoeling om met dit systeem makkelijker te gaan scheiden van je afval!!! Bij mij en de overgins ook de buren kropen de maden er van de week uit, echt te smerig voor woorden. zwermen vliegen, en de stank daar wil ik het niet eens over hebben. Kan niet normaal mijn voordeur open doen of de hele gang stinkt naar vuil.Ook moet ik vaker het verschonen van het konijn, hamsters en kattenbak uitstellen, omdat het zaagsel en het grind er gewoonweg niet meer bij kan.Maar wat schrijft de gemeente? het erbij komen van plasticbak is een SUCCES!!
Ja dat deel klopt misschien, maar is het legen van de groene bak ook een groot SUCCES?? Nou lees deze blog en het daarop volgende comentaar!!Gemeente Almere lees en geef toe dat het dus GEEN succes is, en doe er iets aan!!!

Beantwoorden
Douglas en Esther 27 juli 2011 15:39 uur

Wij zijn het helemaal met je eens. Ons gezin bestaat uit 5 personen en we moeten dan ook regelmatig naar de vuilstortperrons rijden met vuilniszakken. Als je daar komt zie je dat heel veel mensen dat doen. De gemeente vindt dat waarschijnlijk alleen maar lekker makkelijk. Douglas en Esther

Beantwoorden
Wouter 27 juli 2011 13:11 uur

Ik heb twee keer een klacht ingediend bj de gemeente maar daar reageren ze gewoonweg niet. Ik heb wel een ontvangstbevestiging maar daar blijft het bij.De duobak zit ook bij ons ook steeds vol. En met het gescheiden inzamelen van plastic neemt de hoeveelheid GFT afval echt niet af. Lekker milieuvriendelijk allemaal in de personenauto naar de vuilstort om het overtollige vuil zelf weg te brengen.

Beantwoorden
Danny 27 juli 2011 12:42 uur

Ook aan deze kant verbazing voor de paar maanden geleden genomen beslissing. Het is duidelijk dat je géén twee weken kan doen met de groene bak, zeker niet in een warme periode. Een paar weken geleden kwam mijn buurman er achter dat de warmte er voor had gezorgd dat zijn vuil was gaan broeien met een enorm aantal maden als gevolg. Alle begrip voor het scheiden van afval, maar niet op deze manier. Bedenk maar wat anders, gemeente en ambtenaren! Daar is voor gestudeerd en worden jullie tenslotte behoorlijk voor betaald.Als Almeerder, inwoner van een stad waarin innovatie en milieubewust op zijn plaats hoort te zijn, geneer ik mij voor de reactie: ‘Er is nu eenmaal gekozen voor dit beleid’. Is deze beslissing onomkeerbaar dan? Het antwoord is wat mij betreft al bijna net zo dom als de beslissing om de groene bak tweewekelijks te legen.Nee, zeg maar waar ik die petitie kan vinden, ik teken direct (en ik weet zeker mijn buren ook)!

Beantwoorden
Rob 27 juli 2011 12:18 uur

Ik heb, in tegenstelling tot de meeste hier, geen enkel probleem met het huidige ophaalschema. Wij zijn met 2 volwassenen en 1 kleine, maar hebben altijd nog ruimte over. Dit geld voor het rest-, GFT- en plastic afval.Er is onderzoek gedaan dat achteraf scheiden inderdaad meer oplevert, maar ik las laatst dat de opbrengst in Almere boven verwachting is. Ik ben dan ook vooral benieuwd wanneer de afvalstoffenheffing omlaag gaat, zoals in het verleden is beloofd (ik geloof dat namelijk helemaal niet).

Beantwoorden
claudia de leeuw 27 juli 2011 18:07 uur

Hai daar ben ik weer,We hebben het eigenlijk allemaal over de stank en dat we dat allemaal vervelend vinden en de maden dat we die vies vinden. Maar vergeet niet dat al dat afval schroeiend en pruttelend in die warme duobak vast ok niet bevorderlijk is voor de volksgezondheid. Ik wil niet weten wat voor gassen er allemaal vrij komen. En al die vieze vliegen die op je glas in de tuin gaan zitten of op je broodje terwijl je die net lekker wilt opeten, die kan ook direct de biobak in!

Rob 27 juli 2011 19:09 uur

Ik ben er niet van overtuigd dat het wekelijks legen van de duobak het probleem van stank en maden gaat verhelpen, als het heet is zal ook binnen 1 week het afval gaan broeien. In het verleden, toen de duobak nog wekelijks werd geleegd, had ik ook last van maden. Echter, de bak heb ik nu in een containerberging staan waardoor deze niet meer in de volle zon staat. Nu heb ik er geen last meer van, ondanks dat de bak nu 1x in de 2 weken wordt geleegd. Misschien hebben sommige mensen hier wat aan om het probleem van de stank en de maden te verhelpen.

Serge 16 augustus 2011 12:09 uur

Beste Rob, je verwacht toch niet dat mensen die hier klagen je tip serieus zullen nemen?

Rob 27 juli 2011 19:09 uur

Ik ben er niet van overtuigd dat het wekelijks legen van de duobak het probleem van stank en maden gaat verhelpen, als het heet is zal ook binnen 1 week het afval gaan broeien. In het verleden, toen de duobak nog wekelijks werd geleegd, had ik ook last van maden. Echter, de bak heb ik nu in een containerberging staan waardoor deze niet meer in de volle zon staat. Nu heb ik er geen last meer van, ondanks dat de bak nu 1x in de 2 weken wordt geleegd. Misschien hebben sommige mensen hier wat aan om het probleem van de stank en de maden te verhelpen.

Rob 16 augustus 2011 19:59 uur

Serge,het cynisme was mij volledig ontgaan :)

Rob 16 augustus 2011 12:58 uur

Hoi Serge,Misschien kun je mij uitleggen waarom mensen mijn tip niet serieus zouden nemen? Bij mij werkt het in ieder geval prima en een oplossing die bij mij goed werkt deel ik graag met anderen, wellicht help ik er iemand mee.

serge 16 augustus 2011 17:42 uur

Mijn opmerking was cynisch bedoeld uiteraard!Omdat het overgrote deel niet openstaat voor dit soort initiatieven. Die zadelen liever de gemeente hiermee op. Lees de overige reacties maar eens.

Rob 16 augustus 2011 19:59 uur

Serge,het cynisme was mij volledig ontgaan :)

Leon Kokhuis 27 juli 2011 12:08 uur

Ik ondersteun de actie van harte. In tien jaar zijn de reinigingskosten pakweg verviervoudigd en is de service gehalveerd. Mijn oplossing:
- duobak wekelijks
- papierbak maandelijks
- plasticbak maandelijks.

Beantwoorden
Henry 3 augustus 2011 11:45 uur

Feiten Leon, feiten. De kosten zijn de afgelopen 4 jaar helemaal niet verviervoudigd.
Kan mij wel vinden in het schema welke je voorstelt.

Leon 3 augustus 2011 21:05 uur

Ik schreef: de afgelopen TIEN jaar. Een beetje overdreven, toegegeven. Laten we het niettemin maar eens (laten) uitrekenen.

Henry 16 augustus 2011 12:10 uur

En? Inmiddels laten berekenen? Het ontbreekt op deze hele site aan feiten.
Ik constateer alleen maar aannames.

Leon 3 augustus 2011 21:05 uur

Ik schreef: de afgelopen TIEN jaar. Een beetje overdreven, toegegeven. Laten we het niettemin maar eens (laten) uitrekenen.

Bas Roos 22 juli 2011 13:35 uur

Wij hebben ook altijd een uitdaging met onze restafval. Meestal hebben we dan geen GFT en gooien we een of twee zakken aan de GFT kant erbij. Ik heb mij wel eens laten vertellen dat de vuilnisauto’s de mogelijkheid hebben om het scheidingsschot aan de kant te schuiven als er restafval aan de GFT kan zit, zodat alles bij restafval terecht komt, dus dan voel ik me niet zo heel erg schuldig.Wel hebben wij nooit de mogelijkheid gehad (via een brief o.i.d.) om een papierbak te bestellen. Ik ben daar via-via achter moeten komen (plus dat er soms 1 of 2 containers op een heel andere dag buiten staan :P ). Daar heb ik nu maar eens achteraan gebeld en een besteld. Hopelijk scheelt dat genoeg zodat onze restafval niet zo vol zit.En dan wonen wij nog maar met z’n 2en (en 3 katten)…

Beantwoorden
Rene Eekhuis 19 juli 2011 11:47 uur

Beste Maris,gemeente Almere heeft investering gedaan in dit systeem, waarvan wij weten dat achteraf scheiden veel handiger en goedkoper is, maar we zitten er nu mee we zullen onderzoeken of er gemeentes zijn die wekelijks ophalen,een burger iniatief is ook een mogelijkheid met handtekeningen verzamelen zodat het besproken kan worden in de gemeenteraad, ik geef dit door aan mijn fractiegenoot Chris die hier veel van afweet. groet Rene

Beantwoorden
Daan 16 juli 2011 15:49 uur

Ik was laatst bij mijn ouders in Almere, en die hadden precies hetzelfde verhaal.
Ze vroegen zich ook af waar die vliegjes in een keer vandaan kwamen (één van de vuilnisbakken stond vlak bij de tuindeur).. Toen ze in de vuilnisbak keken zagen ze inderdaad ook maden!Echt belachelijk vind ik het. Ik heb gelukkig hier in R’dam van die ondergrondse containers waar je je vuilniszakken gewoon in kunt dumpen.

Beantwoorden

Ben het er helemaal mee eens. De maden kruipen mijn kliko uit en mijn voortuin heeft meer vliegen dan vlinders of bijtjes. Het stinkt, het is onhygienisch en het staat gewoon verpauperd.

Beantwoorden
Rob 15 juli 2011 15:21 uur

ik breng nu zelf maar steeds mijn vuilniszakken naar het grofvuil. is toch te idioot voor woorden dat ik het zelf moet doen omdat de gemeente het vertikt het vaker te legen?? en het is nou echt niet dat ik zo extreem veel afval heb ofzo

Beantwoorden
Mar 10 augustus 2011 15:04 uur

Je slaat de spijker op zijn op. Omdat die halve groene bak die om de week geleegd wordt maar weinig ruimte biedt, heb ik non-food spullen zoveel mogelijk opgespaard.. Met als gevolg een propvolle auto op naar grofvuil (en daar is het steeds drukker…Iedereen zit met overschot aan afval). Iemand zei.. Zo is je auto eindelijk leeg? Ik zei ja gelukkig wel. Hij zei..Je moet het ook niet zo opsparen. Waarop ik reageerde dat ze geen halve container voor 2 weken moeten organiseren. Het is gewoon te gek. Je betaald een vermogen aan afvalstoffenhefffing, maar vervolgens zit je met stank, vuiligheid, ongedierte en extra kosten om naar grofvuil te rijden omdat er in Almere Stad geen stort is. Almere Poort is net zo ver als Haven of de Vaart.

Elisa 15 juli 2011 09:59 uur

Bij ons word alleen een grijze en groene bak opgehaald. Tegenwoordig hebben ze ook zakken voor plastic. Maar gelukkig word het hier nog om de week opgehaald. Hier in Alkmaar word er niet overal gesorteerd. hier beland alles in een bak…

Beantwoorden
Nancy 14 juli 2011 23:43 uur

Nu snap ik je pas… Vond het al zo vreemd, want wij hebben een groene van 140 liter voor GFT en een grijzer van 240 liter voor restafval. Beide worden om de week opgehaald… In ‘t dorp hebben ze ook nog een blauwe…

Beantwoorden
Jennn 14 juli 2011 23:43 uur

Bij ons wordt al zo lang ik hier woon de ene week de grijze container gehaald, en de andere week de groene. Een blauwe hebben we niet, oud papier wordt eens in de twee weken op zaterdag gehaald, en het plastic gaat in zakken en wordt op dezelfde dag gehaald als de groene container.

Beantwoorden
Gerard 14 juli 2011 23:43 uur

Wij redden het ook niet met de groene bak. Het is echt super slecht geregeld met die bakken zo ellende. Doe alles al in gesloten zakken nog steeds stinkt het. Overal in nederland hebben ze twee grote bakken, behalve wij, niet eerlijk

Beantwoorden
Elise 14 juli 2011 22:56 uur

Ik vind het drama 1x in de 2 weken de container legen. Duizenden maden liepen van de week uit de container. Het was zo erg dat Pablo in de stromende regen om 23:00 uur met bleek, heet water en een bezem de verdelger uithing. We kregen een tip van onze buurman gewoon helemaal niks meer te scheiden en alles afgesloten in vuilniszakken te doen.
Mijn tip voor de gemeente is iedere week weer de groene container op te halen en 1x in de maand de blauwe.

Beantwoorden
Maris 14 juli 2011 23:41 uur

Ben het er helemaal mee eens. Wij zetten die blauwe sowieso maar 1x per maand voor, dan zit hij nog niet eens echt vol. Die mag best 1x per maand!

Kris 13 juli 2011 12:09 uur

Hahaha, vooral die maden… tis natuurlijk wel vies… maar laatst zagen wij ze in de container bij mn vader.. Niels helemaal enthousiast: ohhh, handig, we moeten gaan vissen!!! Hihi

Beantwoorden
Saskia 13 juli 2011 12:08 uur

Zelf geen verstand van, aangezien we in een flat wonen en geen containers hebben. Wel succes ermee!

Beantwoorden
Elise 8 juli 2011 21:28 uur

Volgens mij .. en dat weet ik niet zeker hoor, heeft een gezin dat groter is dan 5 personen recht op 2 groene bakken. Ik zie mijn overburen namelijk altijd met 2 bakken rijden, ze hebben 3 kinderen.
Hier woorden we kierewiet van welke bak er nu aan de weg mag, de papier, de plastic of de groene .. zucht.fijn weekendps .. ik vind je layout zo leuk wil je mij niet helpen ook deze te uploaden ? Ik heb het geprobeerd maar deed schijnbaar iets helemaal verkeerd …groetjes Elise

Beantwoorden
chantal 18 augustus 2011 17:31 uur

Wij zijn een gezin van 4 personen: 3 pubers en ik. Ik heb een kleine voor- en achtertuin. Waar laat ik al die bakken?Ons afval paste bij de wekelijkse leging net in de afvalbak. Nu rij ik ca. 1 keer per week naar het containerperron om extra zakken weg te brengen. Het gaat me niet om de moeite, maar ik rij 4 km heen en 4 km terug. Als 50.000 mensen dat doen, is dat 400.000 km. Hoeveel uitlaatgassen levert dat op? Wordt daarmee het milieuvoordeel van gescheiden plastic-inzameling (wat slechts weinig mensen doen hier in de buurt) niet teniet gedaan???

willeke 8 juli 2011 16:02 uur

Bij mij staan er grote gezamenlijke containers voor de deur. Niks gescheiden hoor! Vorig jaar waren er ook nog groene bakken in aparte betonnen bakken, maar die zijn weg. De mensen gooiden daar ook gewone zakken in. Nu moet ik mijn tuinafval ook in die gewone container gooien. Past natuurlijk niet. HZe worden op donderdag geleegd en dan worden er door een aantal bewoners de zakken gewoon voor gezet. Geen zin om de sleutel mee te nemen of zo. De katten vinden dat erg leuk, dus de volgende dag kun je niet meer bij de container van de troep. Wat doet een mens dus?? Zodra er een zak voor staat hem erin gooien om narigheid te voorkomen. Wij hebben al regelmatig geklaagd en fofo’s gestuurd, maar geen reactie hoor!
Hier in Hoorn worden bij de rijtjeshuizen ook de bakken om de week geleegd. Maar die hebben zo’n grote grijze bak en een iets kleinere groene.
Jullie hebben maar de helft! Je hebt van die zakken voor in de container zodat ze wat schoner blijven, maar dat past niet bij jullie door dat schot ertussen. Inpakken in pastic voorkomt stank en dan blijven de maden in de zak, maar jullie hebben een aparte plasticbak. Jammer dat jullie die niet kunnen gaan gebruiken voor het gewone afval. Een composthoop achter in de tuin? Daar komen geen maden in want daar komt frisse lucht bij! En je hebt op een gegeven moment mooie compost voor jullie kunstgras, haha.
De voortuin ziet er keurig uit lieverd. En de containers achter in de garage? Daar is het toch altijd koud? Heb je geen maden!!! Maar wel stank van de poepluiers, en de kattenbak. Ik doe de poepluiers van Emily wel in twee plastic boterhamzakjes hoor! Niet milieubewust, maar beter dan stank! Ik loop niet iedere keer helemaal naar die container op de parkeerplaats.

Beantwoorden
Irene 8 juli 2011 10:08 uur

Ik woon in een flat. Voor de flat staat een container waar ALLES in moet. We hebben ook al drie aparte containers staan om afval te scheiden maar deze kunnen niet open (heb je een pasje voor nodig en die hebben we nog niet ontvangen).Vooralsnog heb ik dus geen last van de scheidingswoede van Almere. Mijn ouders kwamen wel in aanmerking voor een extra afvalbak (meer dan 4 personen in het huishouden). Snel nog meer kinderen krijgen lijkt voor jullie dus de oplossing :-) . Of neem een student in huis.Maar maden?!!!! Daar zou ik dus echt niet tegen kunnen. Wat een hel!

Beantwoorden
betty 28 juli 2011 10:20 uur

Heb vóór de containers geplaatst werden al een discussie gehad met mensen van de stadsreiniging, o.a.
mijn ervaringen in een andere gemeente verteld, n.l. overlast , MADEN ! Advies bij maden bellen met de gemeente, zij hebben de plicht snel de betreffende container te komen legen.
Zelfs met een kleine tuin heb ook ik onvoldoende in het gft gedeelte, en ben niet in staat om naar de stort te rijden.
Wat ik verder redelijk misselijk vind is dat deze gemeentelijke beslissing is genomen net vóór de gemeenteraadsverkiezingen. Er weinig vóóraf over te lezen was.
Verder dat b.v. in de gemeente Amstelveen 278€ wordt betaald voor de verontreinigingsheffing, hier in Almere €334. Het kán in Almere! Het is beslist heel vies en niet gezond om 1x per 14 dagen rest afval
op te halen!
Lang niet iedereen heeft een garage of een schaduwplek om de container neer te zetten.
Waar moet ik met mijn tuinafval heen? In het openbaar groen gooien?
Waarom niet bij de huidige ondergrondse bakken voor flessen en papier ook in de wijken containers
voor het plastic? Dan kan de groene container gewoon 1x per week worden geleegd.Nee de arrogantie, wij hebben hier voor gekozen. Scheiden niets mis mee, prima zelfs maar niet als het
de gezondheid in gevaar zou kunnen brengen, Vliegen!

Gabriëla 8 juli 2011 09:57 uur

Ja dat klopt. Misschien kun je het gewoon proberen om een extra bak te krijgen?

Beantwoorden
Elise 14 juli 2011 22:57 uur

Neem tijdelijk 4 konijnen in huis en eet ze op met kerst!

Gabriëla 8 juli 2011 09:46 uur

Wij hebben een groene en een grijze container die om de week geleegd worden. Het oud papier word om de week opgehaald en het plastic 1x per maand. Het nadeel daarvan is wel dat je alles in je schuur moet opsparen.
Maar onze groene container stinkt ook heel erg. Vooral met die warmte hou je dat niet tegen.

Beantwoorden
Maris 8 juli 2011 09:49 uur

Dus bij jullie wordt het ook om de week geleegd, alleen dan heb je voor rest en voor GFT een hele bak in plaats van een halve? Dat is hetzelfde als dat het bij ons elke week was met een halve bak. Nu hebben we hetzelfde, alleen dan met de helft minder ruimte.

Pim 8 juli 2011 09:30 uur

Waarom is in Almere zo veel anders? Overal waar ik kom is een Grijze container voor restafval, een groene container voor GFT en een blauwe (of grijze met blauwe deksel) voor papier. In Almere zit het dus heel anders?Bij ons worden de grijze en de groene om de week opgehaald. De blauwe eens per maand.

Beantwoorden
Maris 8 juli 2011 09:32 uur

Wij hebben een groene, die heeft een scheiding in het midden. De voorkant is GFT en de achterkant rest. Toen de bak nog een keer per week geleegd werd ging het net goed, nu komen ze nog maar een keer in de twee weken. Is heel weinig ruimte dan hoor!

Roel 27 juli 2011 17:40 uur

Ook wij zitten met hetzelfde probleem, en we moeten met z,n alle de gemeente er van overtuigen
dat dit op zo,n manier niet langer kan.
Wij willen elke week onze duobak geleegd hebben.
Als wij met z,n alle naar het stadhuis moeten komen , dan doen we dat gewoon inclusief een hoop herrie.vr.gr.

Roel 27 juli 2011 17:40 uur

Ook wij zitten met hetzelfde probleem, en we moeten met z,n alle de gemeente er van overtuigen
dat dit op zo,n manier niet langer kan.
Wij willen elke week onze duobak geleegd hebben.
Als wij met z,n alle naar het stadhuis moeten komen , dan doen we dat gewoon inclusief een hoop herrie.vr.gr.

Lisette 8 juli 2011 09:29 uur

ik houd altijd een zak over in 2 weken. Die staat dan weer in de schuur te stinken.soms past die nog ergens bij, bij de buren.

Beantwoorden
Lisette 8 juli 2011 09:29 uur

Ja, het stinkt echt! Vooral zomers! Bij ons staat hij helemaal achterin de tuin. Ik rij regelmatig grofvuil en dan mee ik zak mee.

Beantwoorden
Andrea Schaper 5 augustus 2011 11:58 uur

En wat dacht je van al die vliegen die er op af komen. Ik heb nog nooit zoveel vliegen als dit jaar in de tuin gehad. Bij warm weer heb ik ook regelmatig maden in de bak zitten. Zodra je de container open maakt wordt je kots misselijk.

chantal 18 augustus 2011 17:20 uur

mag dat om het even welke doorzichtige plastic zak zijn?
bv. pedaalemmerzakken van de supermarkt?

Hans 30 augustus 2011 23:40 uur

Jazeker, dat mag. Kijk maar op de website van de gemeente.

Tine 14 september 2011 10:30 uur

Nu ik pak altijd alles in afbreekbare plastic zakjes, maar toch nog vliegen, maden , dus………..!